Tieto lääkkeiden haittoihin johtavista ominaisuuksista Terveysportin tietokannasta

Terveysportin tietokanta, Lääkeinteraktiot ja -haitat, sisältää sekä tiedot lääkeaineiden yhteisvaikutuksista että haittariskeistä. Lääkeaineiden haittakuorma (riskbase) sisältää yli 1 600 lääkeainetta, jotka on kuvattu haittojen kannalta 11 keskeisen vaikutuksen osalta.

Lääkehoidon haittariskin (riskbase) esitystapa poikkeaa hieman interaktioiden riskeistä. Kun lääkeinteraktio on vaarallinen (luokka D), on aiheellista kontraindisoida lääkeparin yhteiskäyttö ja suositella vaihtoehtoista hoitotapaa vaarallisen yhdistelmän sijaan. Riskbasessa sen sijaan arvioidaan koko lääkehoidon riskejä, eikä koko lääkelistaa voi kontraindisoida. Mikäli riskitaso yhdelle tai useammalle haitalle on korkea (luokka D), tulee tarkistaa, onko potilaalla kyseiselle haitalle ominaisia oireita. Jos näitä on, tarjoaa haittariskiarvion matriisi yksittäisten riskilääkkeiden riskitason arvion (0-3) ja listauksen korvaavista lääkkeistä, joilla riskin/haitan määrää voidaan koittaa vähentää. Tätä tulkinnan eroa interaktioiden ja haittariskien välillä on D-luokassa pyritty visualisoimaan näyttämällä interaktiovaroitus punaisella (kontraindikaatio) värillä ja toisaalta riskbasessa korkea D-tason riski oranssilla värillä.

Lääkeinteraktio-tietokanta (inxbase) päivittyy vuosittain yli 1 000 interaktiolla. Tällä hetkellä tietokannasta löytyy tieto yli 26 000 lääkeyhteisvaikutuksesta.

Siirry sovellukseen ja lue lisää »


Terveysportti-palvelu on maksullinen. Kysy lisätietoja organisaatiokäyttöön terveysportti(at)duodecim.fi.