Hoitovinkit lomailijan kesävaivoihin Terveysportista

Kesällä on aika rentoutua, mutta lomailija, mökkeilijä tai matkailija voi kokea kaikenlaisia vaaratilanteita ja saada erilaisia riesoja itselleen. 

Terveysportin tietokannoista löytyy artikkeleita moniin vaivoihin, jotka lomailijaa voivat kohdata.

Tapaturmat ja haavat

Pienet tapaturmat ja haavat kuuluvat kesään. Erityisen suuri jäykkäkouristusriski liittyy likaisiin purema- ja pistohaavoihin sekä avomurtumiin. Tapaturmien sattuessa, tulee aina muistaa tarkistaa potilaan jäykkäkouristusrokotus. Jos edellisestä tetanuskomponentin sisältävästä rokotuksesta on kulunut yli kymmenen vuotta, ja potilaalla on korkean tetanusriskin haava, on tetanussuoja tehostettava.

Katso lisää tehosterokotteesta Sairaanhoitajan käsikirjasta, Kurkkumätä- ja jäykkäkouristustehosterokotteet »

Pienet palovammat

Kuuman grillin kanssa ei aina muista olla varuillaan. Kun vahinko sattuu, potilaan kämmentä (1 %) pienemmät ja rajoittuneet palovammat, jotka sijaitsevat muualla kuin kasvojen, sormien, nivelten ja genitaalien alueella, voi hoitaa kotona.

Katso lisää Sairaanhoitajan käsikirjasta, Pienet palovammat »

Äkillinen ripulitauti matkalla

Turistiripuli on kurja matkakumppani ja matkailijan kestoriesa. Vaikka se on usein lievä ja ohimenevä, ikävimmillään kauan odotettu loma voi mennä pilalle ja paluumatkasta voi muodostua todellinen kärsimys. Etelä-Aasian maihin suuntautuvilla matkoilla riski on suurin, noin 1 000-kertainen verrattuna Länsi-Eurooppaan suuntautuvaan matkaan. Enimmillään jonkinasteiseen ripuliin sairastuu jopa 60–80 % Etelä-Aasian matkailijoista.

Mikrobilääkkeitä on yleensä syytä välttää lievän ja keskivaikean taudin hoidossa – niistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos mikrobilääkehoitoon päädytään, hoidon olisi hyvä perustua tunnistettuun bakteeriin. Vaikeaoireisen potilaan hoidossa voidaan joutua turvautumaan empiiriseen hoitoon, yleensä siprofloksasiiniin. Kaakkois-Aasiasta saadun taudin empiiriseen hoitoon sopii atsitromysiini, koska kampylobakteeri on yleinen ja usein siprofloksasiinille resistentti.

Lue Lääkärin tietokannoista Äkillinen ripulitauti matkailijalla -artikkeli »

Bakteeriperäiset seksitaudit

Bakteeriperäisistä seksitaudeista klamydia on ehdottomasti yleisin, vuosittain todetaan noin 14 500 tartuntaa, joista yli 90 % saadaan kotimaassa. Todetut tippurin (600/v) ja kupan (200/v) aiheuttamat tartunnat ovat olleet kasvussa. Noin puolet näistä tartunnoista on saatu ulkomailta.

Nukleiinihapon osoitusmenetelmät ovat syrjäyttäneet viljelynäytteet klamydian ja tippurin diagnostiikassa, kuppa diagnosoidaan edelleen vasta-ainetestillä. Tippuritapauksessa tutkimukseen tulee lisätä myös viljelynäyte mikrobilääkeherkkyyden määrittämiseksi. Hoidon jälkeen paraneminen tulee muistaa varmistaa kontrollinäyttein. Tippuri- ja kuppatapauksissa on lääkärillä ilmoitusvelvollisuus tartuntatautilomakkeella, ja tartuntaketjun jäljityksestä on huolehdittava kaikissa seksitaudeissa.

Lue Lääkärin tietokannoista seksitauti-artikkeleista muun muassa Klamydiauretriitti ja -servisiitti »


Terveysportti on maksullinen sisältöpalvelu terveydenhuollon ammattilaisille. Kysy lisää organisaatiokäytöstä terveysportti(at)duodecim.fi.

Henkilökohtaisen käyttöoikeuden voi hankkia verkkokaupasta.