Yhdessä potilaan kanssa

Muutama vuosi takaperin innokkaan keväisen puutarhuripäivän päätteeksi heräsin yöllä kovaan kipuun oikeassa kyynärpäässäni. Viikkoja varoitellut epikondyliitti oli ottanut kunnolla kierroksia ahkeruudestani. Kesä ei rauhoittanut tilannetta ja syksyllä jouduin toteamaan, että vain oikea lepo auttaa. Tuolloin, yöllä kivun vuoksi valvoessani ja päivällä arkiaskareiden tökkiessä, hämmästelin sitä, miten paljon harmittomalta kuulostava ”tenniskyynärpää” voi elämään vaikuttaa. Olipa siinä myönnettävä itselle, että en ollut koskaan ymmärtänyt, miten paljon tämä vaiva voi haitata arkielämää. Uskoisin, että monilla muilla terveydenhuollon ammattilaisilla on sama tilanne. Ilman omaa kokemusta voi olla vaikea ymmärtää sairauden merkitystä potilaalle.

Viime vuosina olemme onneksi heränneet siihen, että potilas on hyvä ottaa mukaan suunnittelemaan hänelle tarkoitettuja palveluita. Hoitosuositusten laatijoille tavoitteena on, että hoitosuositukset ovat merkityksellisiä niille, joiden hoitoon ne vaikuttavat. Näin on, jos niissä huomioidaan potilaiden yleiset valinnat ja mieltymykset. Siksi hoitosuositusten laatijat ovat nostaneet potilaiden mukanaolon kansainvälisiin hoitosuositusten laatustandardeihin. Monien eurooppalaisten hoitosuositusorganisaatioiden työryhmissä onkin jo mukana potilaiden edustajia.

Tässä asiassa olemme Käypä hoito -suositusten osalta vielä lasten kengissä. Suositustyöryhmissä ei ole toistaiseksi ollut vakituisena jäsenenä potilasta tai potilaiden edustajaa. Potilaiden näkökulmia on toki haettu. Olemme muun muassa ennen suositustyön alkua tehneet kyselyitä kansanterveysjärjestöille, teemme joidenkin aiheiden osalta kirjallisuushakuja potilasnäkökulmista ja kansanterveysjärjestöt toimivat lausunnonantajina.  Lähemmäs laatustandardeja olemme päässeet kokeillessamme muutaman aiheen osalta potilaiden fokusryhmähaastatteluja, ja kun kansanterveysjärjestöjen asiantuntijoita on ollut mukana työryhmissä tai suosituksen neuvottelukunnassa.

Aika on nyt kypsä sille, että tartumme toden teolla tähän haasteeseen. Tule kuulemaan lisää Käypä hoito 25 vuotta -juhlaseminaariin ”Ajan mukana elävät hoitosuositukset” 23.5.2019. Otsikolla ”Yhdessä potilaan kanssa” hoitosuositusten tulevaisuuttaa pohtii prof. (emeritus) Amos Pasternack.

Ilmoittaudu 7.5. mennessä maksuttomaan juhlaseminaariin tästä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *