Ajankohtaiset

Kaikki munat samassa korissa

Vanha suomalainen sananlasku kehottaa: ”Älä laita kaikkia munia samaan koriin.” Sillähän on perinteisesti tarkoitettu, että ei kannata luottaa vain yhteen lähteeseen, henkilöön tai asiaan. Mennyt on nyt mennyttä, sillä näin pääsiäisen alla Duodecim on päättänyt kerta kaikkiaan omaksua periaatteen, jonka mukaan kaikki munat kannattaa laittaa samaan koriin.  Siten muniin pääsee paljon helpommin käsiksi, eikä niitä tarvitse etsiskellä eri paikoista.

Joulutraditiot ovat kaikille tuttuja, mutta mitäpä tiedämme pääsiäisestä!? Ja miksi silloin etsitään jonkun salaperäisen tuntemattoman piilottamia suklaamunia? On monia tapoja selvittää tällaisia perinteitä, kuten kävellä kirjahyllylle (!) ja ottaa käteen Iso Tietosanakirja (!) ja katsoa sieltä osan 8 (!) kohdasta ”pääsiäisperinteet” ja kirjoittaa muistilapulle käsin (!) oleelliset tiedot asiasta. Toinen vaihtoehto on kuukkelointi, joka päästää ammentamaan suoraan runsaasta Wikipedia-lähteestä.

Siispä: munaan liittyy monia ominaisuuksia, jotka ovat tehneet siitä otollisen lahjatavaran. Jo ammoisista ajoista lähtien se on symboloinut hedelmällisyyttä ja uutta elämää – kuinkas muuten! Tuota taustaa vasten kyllä hieman ihmettelen, miksi ensimmäisten asiaan liittyvien kirjallisten merkintöjen mukaan Tessalonikin luostarin igumeni antoi pääsiäisyönä munkeille maalatut munat…

Entäs tämä pääsiäispupu -juttu? Siinä perinne on hieman siistiytynyt, sillä muinaisten germaanien kevätjuhlassa uhrattiin munia – ja jäniksiä. Nykyisin uhraamme vain munat, joita puput tuovat. Lieneekö GMO-pupuja, joihin on ympätty kanan geenejä.

Tässä vaiheessa tätä kertomusta joku voi ihmetellä mistä tässä kaikki-munat-samassa-korissa -jutussa onkaan kyse. No, tietenkin siitä, että jäsentemme elämää helpottaaksemme olemme koonneet kaikki keskeiset ja runsaat palvelumme yhteen Duodecim-sovellukseen. Sen kautta pääset näppärästi kertakirjautumisella palveluihimme ja jäsenetuihimme ja saat tietoosi Duodecimin uutuudet, tarjoukset ja muut ajankohtaiset asiat. Sovellus toimii myös sähköisenä jäsenkorttina.

Olemme siis pistäneet kaikki munat samaan koriin, jotta ne kulkisivat kätevästi mukanasi. Sinun tarvitsee vain ladata sovellus puhelimeesi ja kirjautua siihen Oma Duodecim -tunnuksilla. Kätevää! Ja mikä parasta, jos olet toiminnan henkilö, olet mukana arvonnassa: kaikkien 30.4. mennessä sovelluksen ladanneiden kesken arvomme puhelimen.

Hyvää pääsiäistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Matti Rautalahti on Duodecimin pääsiäissihteeri.