13. Arkkiatri Risto Pelkosen palkinto professori Juhani Eskolalle

XL Tampereen lääkäripäivien avajaisissa jaettiin keskiviikkona 20.3. 13. Arkkiatri Risto Pelkosen palkinto professori Juhani Eskolalle, entiselle Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajalle. Eskola on tehnyt uraauurtavaa työtä rokotusten ja kansallisen rokotusohjelman kehittämisessä. Eskola jäi eläkkeelle tehtävästään 2018 vuoden lopussa.

Eskola on koulutukseltaan lääketieteen ja kirurgian tohtori (LKT) sekä yleislääketieteen, lastentautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri. Eskola toimi ennen eläkkeelle jäämistään THL:n pääjohtajana vuodesta 2014 ja sitä ennen ylijohtajana. Aikaisemmin hän on toiminut Kansanterveyslaitoksen ylijohtajana, Aventis Pasteur -lääkeyhtiön johtajana Ranskassa sekä vierailevana professorina Imperial Collegessa Lontoossa.

Eskola on tehnyt tärkeää työtä lasten terveyden edistämiseksi. Rokotukset ja kansallinen rokotusohjelma ovat vähentäneet merkittävästi lasten sairastuvuutta ja kuolleisuutta sekä hävittäneet lukuisia yleisiä, jopa tappavia tauteja Suomesta. Eskola vaikutti suomalaisen rokotusohjelman kehittämiseen Kansallisessa rokotusasiantuntijaryhmässä ja globaalin rokotusohjelman ja rokotteiden kehittämiseen useissa WHO:n ryhmissä.

Tutkittuun tietoon perustuvan lääketieteen ja tautien ehkäisyn puolestapuhuja

Eskola on aktiivisesti puolustanut tutkittuun tietoon perustuvaa lääketiedettä ja sen soveltamista terveyspoliittisessa päätöksenteossa. Hän on nostanut julkiseen keskusteluun tautien ehkäisyyn liittyviä näkökulmia muun muassa sosiaalisen median välityksellä. Eskola on tehnyt toista sataa rokotuksiin liittyvää kansainvälistä julkaisua sekä lukuisia pääkirjoituksia ja katsauksia rokotuksista ja niiden vaikutuksesta kansanterveyteen.

Pääjohtajakaudellaan Eskola on erityisesti nostanut esiin eriarvon ja osallisuuden kysymyksiä hyvinvoinnin ja terveyden määrittäjinä sekä sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän kehityksen tärkeyttä myös väestön terveyden kannalta. Laajalle yleisölle suunnatuissa blogiteksteissään ja puheissaan hän on ottanut kantaa erilaisiin ajankohtaisiin terveyttä koskeviin teemoihin.

Arkkiatri Risto Pelkosen palkinto on kuvanveistäjä Pirkko Nukarin pronssityö ”Pikkutikka”. Palkinnolla Tampereen lääkäripäivät haluaa korostaa lääkärintyössä vaadittavia monipuolisia ominaisuuksia. Palkinto myönnetään lääkärille, jonka hyvään ammatilliseen osaamiseen liittyy oleellisena osana halu toimia kaikin tavoin potilaan parhaaksi – tieto, taito, ihmisläheinen asenne sekä halu pysyä ajan tasalla.