Ajankohtaiset

Uudistunut TOIMIA-tietokanta on siirtynyt osaksi Terveysporttia

Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin TOIMIA-tietokanta on julkaistu Terveysportissa ja sen uudistunut rakenne kuvailee mittarit entistä tarkemmin.

Aikaisemmin arvioinnit luokiteltiin kolmeen väriluokkaan liikennevalojen tapaan. Nyt mukaan otettiin kaksi uutta väriä, joten arviointi jakautuu jatkossa viiteen luokkaan. Uudistuksella pyritään saamaan entistä paremmin esiin, miten päteviä ja luotettavia eri mittarit ovat tieteellisen tiedon perusteella. Siirron yhteydessä TOIMIA-tietokanta sai myös raikkaamman ja käyttäjäystävällisemmän ilmeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) perusti tietokannan noin kymmenen vuotta sitten yhteistyössä useiden eri toimijoiden kanssa. TOIMIA sisältää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tarvitsemia toimintakyvyn mittareita ja suosituksia toimintakyvyn arvioimiseksi.

Muutoksen myötä toimintakykytieto yhdistyy tiiviimmin Terveysportin sisältöihin. Käyttö on edelleen kaikille ilmaista.

Terveysportti on luonteva paikka toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin tiedolle, koska kohderyhmät ovat meillä samoja. Samalla palvelun käytettävyys paranee, koska käyttäjän ei tarvitse hakea tietoja eri palveluista”, sanoo TOIMIA-verkoston koordinaattori, erikoistutkija Heli Valkeinen THL:sta.

TOIMIA-tietokantaa käytetään laajasti sosiaali- ja terveydenhuollossa ja opetuksessa. Se sisältää 21 suositusta ja yli 100 mittariarviointia.

Lue uutinen kokonaisuudessaan Terveysportista >

Siirry TOIMIA-tietokantaan >