Oulun Duodecim-seura palkitsi emeritaprofessori Sirkka Keinänen-Kiukaanniemen ja LK Isabella Niemelän

Pohjolan Lääkäripäivien avajaisissa 19.2. jaettiin Elias-palkinto emeritaprofessori Sirkka Keinänen-Kiukaanniemelle  ja Vuoden Kandikollega -huomionosoitus LK Isabella Niemelälle.

Oulun Duodecim-seuran Elias-palkinto (4000 euroa) on tarkoitettu lääkärille, joka on merkittävällä tavalla vaikuttanut pohjoissuomalaisen lääketieteen kehitykseen tai toimintaan. Palkinnon saaja voi olla ansioitunut käytännön lääketieteen, tutkimuksen, opetuksen tai hallinnon alalla. Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi täyttää erinomaisesti kaikki nämä ehdot.

Vuoden Kandikollega Isabella Niemelä on tehnyt jo lähes kuuden vuoden ajan töitä vuosikurssinsa eteen Cursus Oksasen emäntänä ja hänen toimintaansa on kiitelty runsaasti. Tunnustus (500 euroa) on tarkoitettu lääketieteen kandidaatille, joka on eri tavoin osoittanut kollegiaalisuutta ja hyvää toveruutta lääketieteen opintojensa aikana.

Oulun Duodecim -seura luovutti myös 5000 euron tutkimusapurahat dosentti Janne Liisanantille ja LT Sanna Meriläiselle sekä 2000 euron matka-apurahat tieteellisiin kongresseihin osallistumista varten LK Jaakko Hanhivaaralle, KTM, LK Johanna Immoselle, tanssitaiteen maisteri, LK Anniina Jääskeläiselle, LK Noora Petreliukselle ja LL Marika Rahdulle.

Keinänen-Kiukaanniemen urassa korostuu laaja-alaisuus ja vahva yleislääkäriys

Keinänen-Kiukaanniemi (s.1949) valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Oulun yliopistosta 1974 jayleislääketieteen erikoislääkäriksi 1980. Hän väitteli vuonna 1980 ja sai yleislääketieteen dosentuurin 1989. Keinänen-Kiukaanniemi toimi Oulun yliopiston yleislääketieteen professorina vuosina 1996–2018. Hänen tutkimusmielenkiinnon kohteitaan ovat mm. potilaan ja lääkärin välinen vuorovaikutus sekä terveys ja sen biopsykososiaaliset määreet elämän eri vaiheissa, tavoitteena terveemmän ja aktiivisemman ikääntymisen tukeminen, sekä tyypin 2 diabeteksen ja sen riskien pienentäminen.

–Tutkijan uralla erityisiä tähtihetkiä ovat olleet ne tilanteet, jolloin on huomannut, että pitkäjänteinen tutkimus tuottaa tulosta, josta on hyötyä käytännön potilastyössä. Näin oli esimerkiksi silloin, kun tutkimuksemme osoitti, että tyypin 2 diabetesta voidaan ehkäistä varsin yksinkertaisin ja terveydenhuollon etulinjassa, perusterveydenhuollossa, sovellettavin keinoin. Myös monet potilaskohtaamiset ovat jääneet mieleen, Keinänen-Kiukaanniemi sanoo.

Keinänen-Kiukaanniemellä on ollut merkittävä rooli sekä lääketieteen perusopetuksen että yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen kehittämisessä Pohjois-Suomessa. Hän oli kehittämässä ja käynnistämässä myös perhelääketieteen koulutusta Oulun ja Tampereen yliopistoissa. Lisäksi hän on ollut luomassa ja toteuttamassa ohjaajalääkärikoulutusta Pohjois-Suomen alueella.

Palkitsemisperusteluissa korostettiin vahvasti sitä, että Keinänen-Kiukaanniemi on tehnyt koko uransa ajan pitkäjänteisesti myös potilastyötä – ja juuri Pohjois-Suomessa. Näin oli silloinkin, kun hän toimi professorina Tampereen yliopistossa vuosina 1995–1996. Keinänen-Kiukaanniemi kävi myös tuolloin joka keskiviikko pitämässä vastaanottoa Oulun kaupungin terveyskeskuksessa.

Vuoden kandikollega huomioi muut

Vuoden Kandikollega -tunnustuksen saanut Isabella Niemelä on Oulun yliopiston lääketieteen opiskelijakavereidensa mukaan nöyrä, täsmällinen, toiset huomioon ottava, huumorintajuinen ja vastuuntuntoinen. Palkitsemisperustelujen mukaan Niemelä on hoitanut vuosikurssinsa emännän tehtäväänsä suurella pieteetillä pitämättä itsestään turhaa meteliä ja tehnyt lukuisia opiskelijayhteisöä hyödyttäviä tehtäviä nurkumatta, omistautuneesti ja vaivojaan säästämättä. Palkitsemisperusteluissa mainittiin myös hänen iloinen luonteensa.

– Koen kurssini emäntänä olon tärkeäksi ja on ilo tehdä asioita hyvän yhteishengen luomiseksi. Tehtävä on ollut mielekäs myös siksi, että olen päässyt tutustumaan lukuisiin huipputyyppeihin, joita en olisi muuten välttämättä tavannut. Halusin lääkäriksi jo pienestä pitäen ja on ollut ilo huomata, että mielikuvat ammatista eivät olleet kovin kaukana todellisuudesta. Tiedon lisäksi olen saanut tutustua opiskeluni myötä isoon joukkoon eri vuosikursseilla olevia tulevia kollegoita, joita ilolla toivon kohtaavani eri puolilla Suomea myös jatkossa, Niemelä sanoo.


Lisätietoja:

Emeritaprofessori Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi, Oulun yliopisto, sirkka.keinanen-kiukaanniemi(at)oulu.fi

LK Isabella Niemelä, Oulun yliopisto, isabella.anttila(at)student.oulu.fi

Elias- ja Vuoden Kandikollega -palkinnot sekä myönnetyt tutkimus- ja matka-apurahat:
Hallituksen puheenjohtaja, ylilääkäri, LT Tuula Saukkonen, Oulun Duodecim-seura, tuula.saukkonen(at)oulunkaari.com

Tiedotusvastaava, LL Maj-Leena Tuhkanen, Pohjolan Lääkäripäivät, maj(at)laakarisanomat.fi, p. 050 524 7672