Duodecimilta merkittävä tunnustus preventiivisen lastenpsykiatrian kehittäjälle, emeritaprofessori Tytti Solantaukselle

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt Laimi Leideniuksen palkinnon emeritaprofessori Tytti Solantaukselle. Solantaus tunnetaan preventiivisen lastenpsykiatrian ja vanhemmuuden tuen kehittäjänä. Hän on työssään keskittynyt vaikeuksissa olevien perheiden ongelmien ylisukupolvisuuden katkaisemiseen sekä jälkikasvun ongelmien ehkäisyyn. Hänen työnsä ansiosta lasten huomioon ottaminen aikuispsykiatriassa on tänä päivänä jo tavanomaista.

Laimi Leidenius -palkinto myönnettiin 19.2.2019 Pohjolan Lääkäripäivien avajaisissa.

– Tytti Solantauksen elämäntyönä on ollut lasten tarpeiden huomioiminen aikuisten terveyspalveluissa. Hän on edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä rohkeasti edistänyt ajattelutavan muutosta aikuisten palveluissa, joiden vastuumäärittelyyn eivät lapset olleet kuuluneet ja joissa vanhemmuutta ei oltu otettu huomioon. Hänen pyrkimyksensä oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon sekä vähempiosaisten auttamiseen toteuttaa Laimi Leideniuksen naislääkäriyden perintöä, sanoo palkinnon saajasta päättäneen valitsemisvaliokunnan puheenjohtaja, dosentti Leo Niskanen.


Vanhemmuuden tuen kehittäjä

Lastenpsykiatrin työssään Solantaukselle on tullut tutuksi vaikeuksissa olevien perheiden arki, jota usein sävyttää vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmat, vakavat sairaudet ja taloudelliset ongelmat. Solantaus kiinnostui jo varhain urallaan ongelmien ylisukupolvisuuden kierteen katkaisemisesta ja perheiden lasten ongelmien ehkäisystä. Ne ovat olleet hänen pitkäaikaisen kliinisen työn, palvelujen kehittämisen ja tutkimuksen kohteita.

Vuonna 2001 alkaneen Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittaman ja Solantauksen johtaman Toimiva lapsi & perhe -hankkeen taustalla on tieto siitä, että vanhemmuuden tuki heti vanhemman tultua omaan psykiatriseen hoitoon, voi katkaista ylisukupolvisen kierteen. Solantauksen kehittämä Lapset puheeksi -keskustelu on näyttöön perustuva preventiivinen työmenetelmä, jossa tuetaan vanhemmuutta ja lasten suotuisaa kehitystä. Kantavana periaatteena on vanhemmuuden kunnioitus vaikeissakin tilanteissa. Interventio on laajalti käytössä sekä erityis- että peruspalveluissa ja menetelmä on otettu käyttöön myös muissa maissa, kuten Australiassa, Italiassa, Kreikassa, Ruotsissa ja Virossa.


Kliinikko, tutkija ja terveydenhuollon vaikuttaja

Solantauksen uran alkuvaiheissa 1960–70-luvuilla lääkärin koulutukseen ei Suomessa kuulunut tutkijakoulutusta ja lastenpsykiatrinen tutkimus oli vasta aluillaan. Ollessaan tutkijakoulutuksessa 1980-luvun puolivälissä Lontoossa Sir Michael Rutterin klinikassa, Solantaus perehtyi preventiiviseen lastenpsykiatriaan.

Pitkän kliinisen ja tutkijanuran jälkeen Lastenklinikalla ja Lastenlinnassa Solantaus siirtyi vuonna 2001 Stakesiin ja jatkoi sittemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorina. Sieltä eläkkeelle jäätyään hän on jatkanut työtään Suomen Mielenterveysseurassa ja rakentanut työryhmänsä kanssa Sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella sähköistä koulutuspohjaa kehittämälleen Lapset puheeksi -työmenetelmälle.

Solantauksen elämäntyöllä on ollut laaja vaikutus sosiaali- ja terveyspalveluihin. Hän on usein kuultu asiantuntija Sosiaali- ja terveysministeriössä sekä eduskunnan valiokunnissa lasten ja perheiden asioita käsiteltäessä. Ongelmien ylisukupolvisuuden ehkäiseminen ja Lapset puheeksi -menetelmä ovat tärkeimpiä ennaltaehkäisevän työn kohteita monissa kansallisissa ohjelmissa ja suunnitelmissa. Solantauksen työn ansiosta terveydenhuoltolakiin on kirjattu pykälä, joka velvoittaa aikuisille suunnattuja sosiaali- ja terveyspalveluita ottamaan huomioon potilaiden alaikäisten lasten tarpeet. Solantaus ottaa ahkerasti osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun kirjoittamalla yleisönosastokirjoituksia ja muita artikkeleita eri medioihin. Hän on tuttu myös esiintymisistä televisiossa ja radiossa.

Duodecim-seura jakaa Pohjoismaiden ensimmäisen lääketieteen naisprofessorin Laimi Leideniuksen mukaan nimetyn tunnustuspalkinnon joka toinen vuosi. Laimi Leideniuksen tunnustuspalkinto voidaan myöntää yhdelle tai useammalle seuran jäsenelle, joka on rohkeana edelläkävijänä edistänyt seuran tavoitteita, lisännyt työllään yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta sekä tasoittanut tietä seuraajille. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.