Seksuaalisuus – iloa ja viisautta

Nuoren seksuaalisuus on elämää kannatteleva ja aikuisuudessa elämää ylläpitävä voima.

”Usein, kun puhutaan nuorten seksuaalisuudesta ja seksikäyttäytymisestä, puhetta leimaavat huoli sekä ongelma- ja riskikeskeisyys. Turhan harvoin kuulee, että seksuaalisuus ja seksi olisivat myönteinen asia nuoren elämässä” kirjoittaa Väestöliiton seksologi Tarja Santalahti Koulun terveyskirjastossa.

Viime aikaisten tapahtumien valossa huoli ei ole ollut turhaa ja on selvää, että nuoret tarvitsevat monenlaisia taitoja kuten esimerkiksi turvataitoja, medialukutaitoa  ja somekriittisyyttä suojatakseen itseään erinäisiltä väärinkäytöksiltä.

Ei kuitenkaan heitetä nuorta pesuveden mukana. Seksuaalisuus ja seksi on pääsääntöisesti hyvinvointia, nautintoa, ja terveyttä ylläpitävää ja edistävää toimintaa ja omasta seksuaaliterveydestä huolehtiminen viisasta. Nuorilla on oikeus nauttia kehostaan ja seksuaalisuudestaan ja iloita siitä (kts. nuoren seksuaalioikeudet).

Nuoren seksuaalisuus kehittyy portaittain ja siinä on kahdeksan eri vaihetta, jotka etenevät yksilöllisesti kunkin kohdalla. Kunkin seksuaaliportaan vaiheet ovat omalla tavalla jännittäviä ja kutkuttavia ja ainutlaatuisia. Samalla kun nuori kulkee askelmalta toiselle, opettelee hän myös elämää varten tärkeää taitoa lähestyä toista ihmistä kunnioittavasti (lue Anders Huldenin blogi lähestymistaidoista).

Samoja taitoja tarvitaan seksuaalisuuden, seurustelun ja ystävyyden ylläpidossa.

Iloa ja viisautta.

Hyvää ystävänpäivää 2019!

 

Lue lisää nuorten seksuaalisuudesta, oikeuksista ja taidoista Koulunterveyskirjaston ja Väestöliiton yhdessä tuottamista kattavista seksuaalimateriaaleista.

Nettipoliisin neuvoja turvataitoihin löydät täältä.