Omaa onnellisuuttaan voi lisätä pysyvästi, mutta se vaatii työtä ja sitoutumista

Onnellisuus syntyy oman elämän merkitykselliseksi ja hyväksi kokemisesta. Onnellisuutta voi lisätä pysyvästi tutkimusnäyttöön pohjautuvien onnellisuustoimintojen avulla. Se vaatii paljon työtä ja sitoutumista, mutta kannattaa, koska palkinto on niin suuri. Muiden auttaminen omien voimavarojen mukaan on parasta onnellisuutta. Uutuuskirja auttaa pohtimaan, millaisia valintoja tekemällä lukija voi toteuttaa omia ydinarvojaan ja siten lisätä onnellisuuttaan pysyvästi.

Kustannus Oy Duodecimin uutuuskirjassa Osalliseksi onnellisuudesta psykologi Jouni Luukkala käy läpi onnellisuuden määritelmiä ja lähteitä sekä kertoo keinoista lisätä omaa onnellisuuttaan ja purkaa sen tiellä olevia esteitä. Kirjassa esitetään lukijalle konkreettisia kysymyksiä ja haastetaan häntä itsetuntemukseen ja piilevien voimavarojen aktivointiin mielekkään toiminnan ja sosiaalisuuden kautta.

– Onnellisuuteen vaikuttavat geenit, ympäristö ja toiminta. Geenien osuus on noin puolet ja noin 40 prosenttia onnellisuudesta määräytyy toiminnan kautta. Loppuun vaikuttaa ympäristö. Omaan toimintaan kannattaa panostaa, sillä toisin kuin perimäämme tai ympäristöömme, siihen voimme itse vaikuttaa, Luukkala perustelee.


Muiden auttaminen on parasta onnellisuutta

Pysyvä onnellisuuden tunne ei ole mahdollista, sillä tunteet muuttuvat jatkuvasti. Aistinautinnot, kuten syöminen tai juominen, tuottavat onnellisuutta fyysisen tarpeentyydytyksen muodossa, mutta ne eivät toimi henkisen onnellisuuden lähteinä. Onnellisuuden esteenä voi elämässä tapahtuvien kriisien ja vaikeuksien lisäksi olla esimerkiksi onnellisuushaave: epärealistiset odotukset synnyttävät pettymyksiä.

Onnellisuutta voi tavoittaa ainoastaan epäsuorasti arvokkaiden tekojen kautta. Mielekäs tekeminen yhdessä muiden kanssa lisää todennäköisyyttä myönteisten tunteiden, ilon ja onnellisuuden tunteiden heräämiseen. Omien arvojen toteuttaminen päivittäin konkreettisten tekojen kautta synnyttää onnellisuutta.

Mielekkyyden kokeminen on yksi onnellisuuden perustekijä. Sitä voi pitää yllä asettamalla itselleen omiin arvoihin pohjautuvia pitkän ja lyhyen aikavälin tavoitteita, joihin elämässään suuntautuu ja sitoutuu. Arvojen ja tavoitteiden toteutuminen ja niissä onnistuminen tuottaa iloa. Onnistuminen vahvistaa itsearvostusta, joka lisää mielekkyyden kokemusta. Vahva elämäntarkoitus kantaa vaikeidenkin vaiheiden yli ja auttaa kestämään hankalia tunteita.

– Itsensä kehittäminen, jotta voisi auttaa muita, on mielestäni parasta onnellisuutta. Toisten ihmisten rooli on onnellisuuden kannalta merkittävä, Luukkala sanoo.


Onnellisuustoiminnot lisäävät tutkitusti onnellisuutta

–Onnellisuutta voi lisätä pysyvästi erilaisten onnellisuusaktiviteettien avulla. Se vaatii työtä ja sitoutumista, mutta tutkimukset vahvistavat ponnistelun hyödyn. Onnellisuusaktiviteetteja ovat muun muassa mieleinen liikunta, myönteinen ajattelu ja kiitollisuus, läheiset sosiaaliset suhteet, stressinhallinta ja anteeksianto sekä myötätunto itseä ja muita kohtaan. Jokaisen olisi hyvä löytää muutama itselleen sopiva onnellisuustoiminto, jota käyttää rutiininomaisesti ja luovasti, Luukkala jatkaa.

Myönteinen ajattelu on tavoiteorientoitunutta ajattelua, jossa vaikeassakin tilanteessa voi kysyä itseltään tilanteen tavoitetta. Realistisen myönteisiä tavoite- ja keinokysymyksiä kannattaa kysyä itseltään säännöllisesti. Myönteistä ajattelua ei edusta ongelmien vähättely, voimavarojen liioittelu eikä kielteisten kokemusten ja tunteiden kieltäminen. Omien tunteiden hyväksymisestä kannattaakin tehdä itselleen päivittäinen rutiini. Kiitollisuutta voi harjoittaa päivittäisellä kiitollisuusajattelulla, esimerkiksi kiitollisuuspäiväkirjan muodossa.

Ihmissuhteiden vaaliminen on tärkeimpiä keinoja lisätä onnellisuutta. Jämäkkä vuorovaikutustyyli ottaa huomioon sekä omat että muiden tarpeet tasapuolisesti. Hyökkäävä tai alistuva tapa toimia ihmisten kanssa tekevät vähemmän onnelliseksi. Anteeksiantaminen itselle tai toiselle parantaa suhdetta itseen ja muihin sekä vapauttaa loukkaantuneisuudesta ja kostonhalusta.

Hyvät stressinhallintataidot edistävät onnellisuutta. Konkreettisten ratkaisujen hakeminen ja avun pyytäminen tarvittaessa auttavat lievittämään stressiä. Tehokas, mutta vaikein stressinhallintakeino on yrittää nähdä kielteisissäkin asioissa jotain myönteistä, esimerkiksi uuden oppimisen näkökulmasta. Stressinsietokykyä ja mielialaa kohottaa myös säännöllinen liikunta.

Osalliseksi onnellisuudesta
Jouni Luukkala
Kustannus Oy Duodecim, 1. painos 2019
978-951-656-772-6 (kirja)
978-951-656-776-4(e-kirja)

 

Kirja saatavilla verkkokauppassamme.