Tiedottajapalkinto FT Ulla Järvelle, kunniamaininta Tekniikan Maailmalle

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim myönsi tiedottajapalkinnon FT Ulla Järvelle, joka on terveysjournalismin tutkija, pitkän linjan terveystoimittaja ja Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri. Tiedottajapalkinnon yhteydessä ensimmäistä kertaa jaettu kunniamaininta myönnettiin Tekniikan Maailma -lehdelle, joka on ansiokkaasti uutisoinut terveydestä ja lääketieteestä tärkeälle kohderyhmälle. Tunnustukset jaettiin Duodecimin vuosipäivän yhteydessä 16.11.2018.

FT Ulla Järvi on terveysjournalismin moniammattilainen, joka on edistänyt tutkitun terveystiedon välittämistä suurelle yleisölle niin toimittajan, tutkijan kuin kouluttajankin rooleissa. Hän opiskeli toimittajan työnsä ohessa ja väitteli tohtoriksi terveysjournalismin aihepiiristä vuonna 2011. Järvi on toiminut vuodesta 2014 lähtien Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteerinä. Hän on julkaissut useita tieteellisiä artikkeleita ja yleisiä tietokirjoja terveysviestinnän kysymyksistä.

– Olen sairaan kiinnostunut taudeista ja terveydestä! Olen saanut elää Suomessa aikana, jolloin lääketiede on ottanut valtavia harppauksia. Meillä toimittajilla on siis ollut hurjasti hyvää kerrottavaa. On tultu aikaan, jolloin taudeista puhutaan avoimemmin kuin koskaan. Toisaalta meitä kaikkia hämmentää tiedon määrän hurja lisääntyminen. Kaipaankin lääkäreitä ja muita asiantuntijoita avoimeen dialogiin kansalaisten kanssa, Järvi sanoo.

Kunniamaininta Tekniikan Maailmalle

Tiedottajapalkinnon ohessa ensimmäistä kertaa myönnetyn kunniamaininnan sai Tekniikan Maailma -lehti, joka on ansiokkaasti uutisoinut lääketieteestä ja terveysaiheista yleisölle, jonka perinteisesti ei oleteta seuraavan aktiivisesti terveysaiheista uutisointia.

– Tekniikan Maailma on aina ollut teknologian ja tieteen lehti. Lukijakuntamme on kiinnostunut lääketieteestä, kunhan käsittelytapa on tiedelähtöistä. Kiinnostus tieteeseen yleensä ja erityisesti lääketieteeseen on kasvussa.  Onneksi. Samaan aikaan kaikenlainen höpsismi ja uskomushumppa soluttautuu ihmisten tajuntaan salakavalasti. Tekniikan Maailmalla on velvollisuus olla mukana sitä torjumassa, sanoo päätoimittaja Reijo Ruokanen.

 

Vuonna 1984 perustetun tiedottajapalkinnon tarkoituksena on korostaa suurelle yleisölle suunnatun tiedottamisen ja lääketieteen asiallisen popularisoinnin merkitystä. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa. Palkinto myönnetään henkilölle, ryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti toiminut näiden päämäärien hyväksi ja näin parantanut lääketieteen ja lääkärikunnan arvostusta suuren yleisön silmissä.