Konrad ReijoWaaran palkinto professori Jukka-Pekka Mecklinille

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim myönsi kirurgian professori Jukka-Pekka Mecklinille maamme arvostetuimpiin lääketieteellisiin tunnustuksiin kuuluvan Konrad ReijoWaara -palkinnon. Mecklin on kansainvälisesti arvostettu perinnöllisen paksusuolisyövän tutkija ja organisoidun syövänehkäisyn uranuurtaja.

Palkinto jaettiin Duodecimin 137. vuosipäivän symposiumissa 16.11.2018.

Parantajasta perinnöllisen paksusuolisyövän löytäjäksi

Jukka-Pekka Mecklinin aloittaessa lääkärinuraansa syövän ei uskottu olevan perinnöllinen sairaus. Hänen käytännön lääkärin työssään tekemät ristiriitaiset havainnot johtivat hänet tutkimustyön pariin ja lopulta väitöskirjaan sekä julkaisuihin, jotka kuvasivat ensimmäistä kertaa perinnöllisen syöpäoireyhtymän. Kyseinen oireyhtymä tunnetaan nykyisin Lynchin syndroomana ja se on yleisin maailmanlaajuisesti esiintyvä perinnöllisen syövän muoto.

– Minusta piti alun perin tulla hyvä parantaja. Jouduin kuitenkin urani alkuvaiheessa erään potilaan kohdalla tilanteeseen, joka ei sopinut oppikirjatietoon.  Syöpään sairastunut potilas tiesi kohtalonsa, sillä suvussa syöpä periytyi. Tämän ei pitänyt olla mahdollista. Tästä hetkestä alkoi etsijän ura, joka myöhemmin muuttui tutkijuudeksi. Sen myötä minulle on kehittynyt kriittinen uteliaisuus havainnoida ja pohdiskella potilastyössä kohtaamiani asioita, Mecklin sanoo.

Merkittävä ura käytännön lääkärinä ja tutkijana

Yksi hänen tieteellisen uransa kohokohtia on ollut ihmisen DNA-korjausgeenien tunnistaminen vuonna 1993. Seuraavana vuonna Science-lehti nimesi ne vuoden molekyyleiksi ja ylisti evoluutiolle tärkeiden geenien löytymistä. Mecklin toimi vastuukirjoittajana Gastroenterology-lehdessä vuonna 2000 ilmestyneessä julkaisussa, jossa ensimmäisen kerran osoitettiin, että säännöllinen tähystysseulonta alentaa merkittävästi paksusuolisyöpäsairastavuutta ja -kuolleisuutta. Syöpätutkijana hän on korostanut syövän ainutlaatuisuutta ja ollut kirurgien keskuudessa yksilöllisen syövänhoidon edelläkävijä Suomessa. Tieteen tekeminen jatkuu edelleen syöpätutkimusryhmän johtajana ja tutkimusprofessorina.

Paitsi kansainvälisesti arvostettuna tutkijana, Mecklin on tehnyt merkittävän uran käytännön lääkärinä ja kouluttajana ja ollut useissa vastuutehtävissä kirurgista ja gastroenterologista sekä syöpään liittyvää koulutusta järjestävissä organisaatioissa. Hän on toiminut valtakunnallisen Lynchin syndrooman tutkimusrekisterin vastuulääkärinä ja -tutkijana vuodesta 1982 ja luonut systemaattisen hoitopolun kohonneen syöpäriskin henkilöiden auttamiseksi. Keski-Suomen keskussairaalasta tuli kirurgikoulutuksen suunnannäyttäjä Mecklinin toimiessa sen ylilääkärinä vuosina 1999–2011.  Sittemmin hän on toiminut Itä-Suomen yliopiston kirurgian professorina ja nykyisin Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisen tiedekunnan osa-aikaisena tutkimusprofessorina.

 

Konrad ReijoWaaran palkinto jaetaan vuosittain ensisijaisesti käytännön työtä tekevälle lääkärille, joka on sekä potilaiden että kollegoiden arvostama. Palkinnon suuruus on 20 000 euroa. Duodecimin sääntöjen mukaan palkitun työtä tulee leimata korkea ammattitaito, ahkeruus, auttamisen halu, rehellisyys ja ystävällisyys.