Vältä viisaasti -hanke päättyy – toiminta jatkuu ja kehittyy

Useissa hankkeissa mukana olleena pessimistinen minäni ajattelee usein, etteivät hyvänkään hankkeen tulokset päädy toimintatapoihin. Onneksi minulla on toisenlaisiakin kokemuksia, sillä nyt on aika vakiinnuttaa yhden hankkeen toiminta!

Olemme tehneet Vältä viisaasti -suosituksia vuoden ajan, ja ne ovat tulossa osaksi Käypä hoito -suositusten laatimista. On hyvä hetki pysähtyä pohtimaan, miten olemme onnistuneet kuvaamaan suosituslauseen merkitystä. Olemme käyttäneet ainakin seuraavia muotoiluja: Älä tee, vältä, älä rutiininomaisesti, älä ilman erityisiä perusteita ja älä ensisijaisesti.

Olemme vuoden ajan laatineet Käypä hoito -suosituksiin Vältä viisaasti -suosituksia Sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella. Julkaistuna on nyt 88 suositusta eli noin puolessa Käypä hoito -suosituksista on siis ainakin yksi Vältä viisaasti -suositus. Jatkossa teemme suositukset uuden Käypä hoito -suosituksen laatimisen tai suosituksen päivityksen yhteydessä. Hanketta on ollut kiva vetää ja usko toiminnan jatkumiseen on kova, sillä palaute on ollut hyvää, työryhmät ovat ottaneet toimintatavan hyvin vastaan ja toimitus on sitoutunut. Seuratkaa sivuiltamme uusia julkaisuja.

Hankkeen aikana meille on tullut muutama ehdotus Vältä viisaasti -suosituksiksi aiheista, joita ei Käypä hoito -suosituksissa käsitellä. Sama napakka suositusformaatti sopiikin laajennettavaksi Käypä hoito -suositusten ulkopuolelle, kunhan menetelmät pysyvät tinkimättöminä. Taustalla oleva tutkimusnäyttö tulee arvioida, näytön tulee pääsääntöisesti olla vahvaa tai kohtalaista ja tulee olla mahdollista antaa vahva suositus aiheesta. Toki aiheen tulee olla myös relevantti kliinisen työn kannalta.

Asiantuntemus muutostarpeista on teillä, hyvät kollegat!  Mitkä toimintatavat istuvat sitkeässä, vaikka tutkimus ei niitä tue? Tätä asiaa aiomme pohtia yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa. Näin toimii myös kansainvälinen mallimme Choosing wisely. Muutamia yhteydenottoja olemme jo tehneet, ja silmätautien osalta pilotoineetkin mallia. Prosessi on siis jo testattu aihe-ehdotuksesta laatimisesta lausuntokierrokseen ja julkaisuun.  Tekemistä vaille valmis?

Toimituspäällikkö Raija Sipilä


Vältä viisaasti -suositusten tavoitteena on ohjata luopumaan vaikuttamattomista ja vanhentuneista terveydenhuollon menetelmistä. Suositukset perustuvat kansallisiin Käypä hoito -suosituksiin. Lisätietoa ja tähän mennessä julkaistut Vältä viisaasti -suositukset löydät Käyvän hoidon sivuilta.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *