Ajankohtaiset

Duodecimin kulttuuripalkinto arvostetulle muusikko-säveltäjä Sanna Salmenkalliolle

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt kulttuuripalkinnon Jussi-palkitulle Sanna Salmenkalliolle, joka tunnetaan viulistina, säveltäjänä, äänisuunnittelijana ja yhteisöteatteriaktiivina. Salmenkallio palkitaan hänen moninaisista töistään, joiden tarkoituksena on antaa eriarvoisista lähtökohdista tuleville ihmisille tilaisuus itsensä ilmaisemiseen sekä tasa-arvoiseen nähdyksi ja kuulluksi tulemiseen taiteen keinoin.

– Päätimme palkita Salmenkallion, sillä hän tekee tärkeää jälkityötä syrjäytymisen ehkäisemisen puolesta. Hän on korkean luokan taiteilija, jonka taiteessa ihmiset voivat kohdata toisensa yhdenvertaisina, vaikka lähtökohdat olisivat eriarvoiset, kertoo Duodecimin hallituksen puheenjohtaja Leo Niskanen.

Salmenkallio on tehnyt pitkään taidetta pakolaisten kanssa. Hän työskenteli muun muassa Kansallisteatterin Toinen koti -projektissa taistellen sananvapauden ja ihmisoikeuksien puolesta taiteen keinoin. Lisäksi hän esiintyy duona irakilaisen pakolaistaustaisen laulajan Ali Saadin kanssa yhdistellen arabialaista perinnelaulua ja -runoutta länsimaiseen musiikkiin.

Salmenkallio on myös toisena taiteellisena vastaavana Porttiteatterissa, joka tarjoaa vankilasta vapautuneille ja vapautuville mahdollisuuden itseilmaisuun. Porttiteatterissa vangit eivät ole vankeja, päihteidenkäyttäjiä ja rikollisia vaan heidät nähdään omana itsenään, ihmisinä, ystävinä ja aktiivisina esityksen tekijöinä.

Vankien terveydentila on tutkitusti ongelmallinen ja myös siirtyminen vankilasta vapauteen on terveyden kannalta haastava. Porttiteatteri tuo mahdollisuuden elämänmuutokseen, joka edistää syrjityn kohderyhmän sosiaalisuutta ja psykofyysistä terveyttä.

– Salmenkalliolla on vahva sosiaalinen omatunto, hän työskentele taiteen parissa ihmisten auttamiseksi ja vie taidetta lähelle sairaita ja syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä, kuvailee Niskanen.

Kulttuuripalkinto jaetaan Savonlinnassa 17.7.2018 Duodecimin Terveyttä taiteesta seminaarissa. Seminaarin teemana on Sana, sävel ja mieli, ja se järjestetään yhteistyössä Tampereen Lääkäripäivien, Itä-Suomen yliopiston, Itä-Savon sairaanhoitopiirin ja Savonlinnan oopperajuhlien kanssa.

Duodecimin kulttuuripalkinto jaetaan joka toinen vuosi henkilölle tai työryhmälle, joka on työllään merkittävästi edistänyt terveyden, sairauden ja kulttuurin keskinäisen yhteyden ymmärtämistä. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Kulttuuripalkinto on aiemmin myönnetty muun muassa Lapinlahden Lähteelle, Sairaan Hyvä Filmifestivaalille, Sairaalaklovnit Ry:lle, näyttelijä, ohjaaja Kari Heiskaselle, kirjailija, lääkäri Claes Anderssonille, taiteilija Rafael Wardille, valokuvaaja Miina Savolaiselle ja näyttelijä Jussi Lehtoselle.

Kuva: Pietari Purovaara