Ajankohtaiset

Lasten itsetyydytys on luonnollista, mutta monelle vanhemmalle ahdistava tabu

– Tarvitaan vielä paljon tietoa siitä, että lapsen seksuaalisuus on aivan eri asia kuin aikuisten. Ikätasoinen seksuaalikasvatus ei tarkoita, että lasten maailmaan tuotaisiin mitään liikaa aikuisten maailmasta, kertoo Raisa Cacciatore Ylen haastattelussa.

Lasten itsetyydytykseen liittyy yhä myyttejä ja tabuja. Cacciatoren mukaan ne ovat ongelma, koska aikuisen spontaani negatiivinen reaktio voi saada aikaan syvän haavan lapsen kehittyvään seksuaalisuuteen.

– Lapsi rekisteröi aikuisen kauhistuksen, ahdistuksen ja uhkailun ja kokee, että hän on jollain tavalla paha. Hän ajattelee, että olen pahoittanut rakkaan ihmisen mielen, vaikka on vain kokenut mielihyvää.

– Herkkä lapsi saatetaan nähdä sitten seksuaaliterapiassa aikuisena, toteaa Cacciatore.

Ulkonäköpaineet pistävät kehonkuvan usein koetukselle viimeistään teini-iässä. Pienen lapsen kehonkuva on kuitenkin yleensä hyvin positiivinen. Sitä kannattaa vaalia.

– Lapsi on aivan varma, että hänen nakutanssinsa on maailman paras, ja kehoa voi käyttää ja näyttää kaikin tavoin. Suojataan tätä fantastista asiaa, eikä liata sitä häpeällä, vetoaa Cacciatore.

Suomessa panostetaan nyt myös alle kouluikäisten seksuaalikasvatukseen. Onnistuneella seksuaalikasvatuksella voidaan tukea lapsen kehoitsetunnon kehittymistä, mikä edistää seksuaaliterveyttä myös nuoruus- ja aikuisiässä. Tutustu Keho on leikki – Avain luonnolliseen seksuaalikasvatukseen alle kouluiässä -kirjaan Kustannus Oy Duodecimin verkkokaupassa. Kesätarjouksena yleiset tietokirjat -20 %, ei toimituskuluja. Kampanja on voimassa 31.7. saakka.