Ajankohtaiset

Tarvitaanko D-vitamiinilisää kesällä auringon paistaessa?

Suomen leveysasteilla asuvat saavat riittävästi D-vitamiinia ainoastaan aurinkoisina kesäkuukausina, edellyttäen että iho altistuu tarpeeksi auringon UVB-säteilylle.

Terveysportin Luontaistuotetietokannan (Herbalbase) uusimmassa päivityksessä on lisätty artikkeli D-vitamiinista, jossa käsitellään sen saantia, tarvetta ja terveysvaikutuksia. Suomen leveysasteilla asuvat saavat riittävästi D-vitamiinia ainoastaan kesäkuukausina, edellyttäen että kesä on aurinkoinen ja iho altistuu ulkotyön tai vapaa-ajan liikunnan kautta tarpeeksi auringon UVB-säteilylle. D-vitamiinin saannin ja puutteen yhteyttä eri sairauksiin ja niiden syntymekanismeihin infektiosairauksista syöpään on tutkittu laajasti. Luontaistuotetietokannan D-vitamiiniartikkeli pureutuu perustutkimuksesta sekä ekologisista ja epidemiologisista selvityksistä saatuun näyttöön ja D-vitamiinilisän käyttöön liittyviin terveysvaikutuksiin. D-vitamiiniartikkelin on tuottanut emeritusprofessori Ilari Paakkari 185 kirjallisuusviitteeseen perustuen.

Tietokannan aineisto (yli 200 ainetta) päivitetään neljä kertaa vuodessa. Päivitysten yhteydessä käydään läpi uusin tutkimustieto, joka on julkaistu vertaisarvioiduissa lääketieteellisissä lehdissä. Luontaistuotteiden tehoa ja turvallisuutta arvioivia kliinisiä tutkimuksia julkaistaan runsaasti – useita kymmeniä joka kuukausi. Päivitysten yhteydessä tietokantaan lisätään tarvittaessa uusia aineita. Viimeisimpiä lisättyjä aineita ovat D-vitamiinin ohella kollageeni ja ruusunmarja. Luontaistuotetietokanta on rakennettu kliinikon tai muun lääkehuollon ammattilaisen tueksi vastaamaan potilaan asettamiin kysymyksiin luontaistuotteiden käytön mahdollisista haitoista ja terveydellisistä hyödyistä.

Siirry tietokantaan >