Ajankohtaiset

Sivuontelo-oireet ovat tavallisia virusflunssassa

Virusflunssassa ja sivuontelotulehduksessa oireet ja löydökset ovat etenkin taudin alkuvaiheessa hyvin samankaltaisia. Löydökset ja oireilun luonne ja voimakkuus ohjaavat diagnoosia ja hoitoja. Flunssan yhteydessä esiintyvät sivuontelo-oireet paranevat useimmiten itsestään.

Päivitetyn Sivuontelotulehdus Käypä hoito -suosituksen mukaan sivuontelotulehduksen diagnoosi perustuu oireiden luonteeseen ja voimakkuuteen ja löydöksiin. Diagnoosi vaatiikin potilaan kliinistä tutkimista erityisesti nenän ja nielun osalta. Jos oireet ja löydökset ovat lievät tai kohtalaiset, katsotaan kyseessä olevan flunssaan liittyvä sivuontelo-oireilu. Äkilliseen, bakteerien aiheuttamaan sivuontelotulehdukseen viittaavat mm. märkäinen erite takanielussa ja voimakas paikallinen kipu, joka voi olla voimakkaampi toisella puolella.

Oireenmukainen hoito riittää potilaille, joiden oireet, löydökset sopivat flunssaan. Oireita voidaan lievittää suolavesihuuhteluilla, limakalvoja supistavilla lääkkeillä, antihistamiineilla ja kipulääkkeillä sekä nenään suihkutettavilla kortikosteroideilla. Kun oireet ja löydökset ovat voimakkaita ja viittaavat äkilliseen bakteerien aiheuttamaan sivuontelotulehdukseen, harkitaan mikrobilääkehoitoa (ks. Vältä viisaasti -suositus).

Lue koko Käypä hoito -suositus.