Ajankohtaiset

Runsaiden kuukautisten hyvä hoito parantaa elämänlaatua

Joka kolmas nainen kokee jossain elämänsä vaiheessa kuukautisvuotonsa runsaiksi. Asianmukainen hoito ja seuranta parantavat huomattavasti heidän elämänlaatuaan.

Päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan runsaiden kuukautisten diagnoosi perustuu potilaan antamiin tietoihin vuodon määrästä, vuodosta aiheutuvasta haitasta ja muista terveystiedoista.

Anemian mahdollisuus on aina selvitettävä, ja rautalääkitys tulee aloittaa kaikille, joille anemia on kehittynyt. Kohtuperäisten ja systeemisten syiden selvittämiseksi tehdään tarvittaessa laboratoriotutkimuksia ja emättimen kautta tehtävä kaikututkimus ja otetaan kohdun limakalvonäyte.

Lääkkeellisiä hoitovaihtoehtoja on useita, ja niitä voidaan myös yhdistää. Kirurgiset hoitovaihtoehdot ovat yleensä toissijaisia. Diagnosointi ja hoito aloitetaan perusterveydenhuollossa. Jos ensisijaiset hoitovaihtoehdot, joita ovat traneksaamihappo, tulehduskipulääkkeet, yhdistelmäehkäisyvalmisteet, hormonikierukka ja näiden yhdistelmät, eivät johda toivottuun tulokseen, on syytä lähettää potilas erikoissairaanhoitoon.

Lue päivitetty Käypä hoito -suositus »