Ajankohtaiset

Etiikka vai etikka

Ajankohtaiset uutiset kertovat lääkäreiden keskinäisestä simputuksesta. Vanhemmat tai valtaa saaneet suhtautuvat kokemattomiin kollegoihin alentuvasti, pilkkaavasti, nöyryyttävästi. Nuo simputtajat ovat onneksi vähemmistö, joilta sympatia- ja empatiakyvyt ovat kadonneet tai niitä ei ole koskaan ollutkaan.  Meitä on moneksi, mutta monista ei ole johtajiksi.

Kokoontuessamme muistelemme eräänlaisia jaettuja, yhteisiä, joskus jopa traumaattisia ”sotakokemuksia” opiskeluajoilta ja uran alkuvaiheilta. Saatamme kutsua vaikeita tilanteita aiheuttaneita, kiusaavia opettajiamme ”persoonallisuuksiksi”, vaikka he todellisuudessa olivat monella tavalla epäonnistuneita johtajina. Näistä vaiheista läpipääsy on joillekin eräänlainen katarsis, kiirastulesta selviäminen, toisille vastenmielinen, pitkään mukana kulkeva taakka. Oli miten oli, todella väärää malliopettamista, jota jotkut toistavat omalla kohdallaan. Etiikkaan sitoutuneet juottavat kokemaansa etikkaa seuraaville. Koulutuksessamme olisi todella sijaa nykyistä syvällisemmälle johtamiskoulutukselle!

Lääkärit muodostavat ammattikunnan, jossa on antiikin ajoista lähtien korostettu yhteisten eettisten sääntöjen noudattamista. Simputus ei koskaan ole kuulunut asiaan, se ei koskaan ole ollut hyväksyttävää. Lupaamme lääkärinvalassamme: ”Suhtaudun kollegoihini kunnioittavasti ja annan heille apuani, kun he potilaita hoitaessaan sitä pyytävät.”

Missään eettisessä todellisuudessa pilkka ja nöyryytys ei ole ollut kunnioitusta.

Suurin osa lääkäreistä on onneksi sisäistänyt keskeiset ja edelleen pätevät periaatteet Hippokrateen valasta 2400 vuoden takaa:

Tulen pitämään vanhempieni arvoisena sitä, joka on opettanut minulle tämän taidon, ja jakamaan hänen kanssaan elatukseni, ja hänen tarvitessaan apua tulen sitä antamaan. Hänen poikiaan olen pitävä veljinäni ja opettava heille, mikäli he niin haluavat, tämän taidon ilman palkkaa ja sopimusta. Opastusta ja luentoja sekä kaikkea muuta opetusta olen antava pojilleni ja opettajani pojille sekä niille oppilaille, jotka ovat sitoutuneet kirjallisesti ja valallisesti lääkärilakiin, mutta en kenellekään muulle.

 

Matti Rautalahti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Matti Rautalahti on Duodecimin pääsihteeri.