Ajankohtaiset

Potilaan parhaaksi – yhteistyöllä ja yleiskielellä

Iskulauseemme ”Potilaan parhaaksi – terveydenhuollon tueksi” on ollut jo vuosia ohjenuorana, kun olemme laatineet Käyvän hoidon potilasversioita. Potilasversio tiivistää Käypä hoito -suosituksen keskeisen sisällön yleiskielellä potilaan näkökulmasta.

Potilasversioitamme on kehitetty eteenpäin osana Kelan rahoittamaa Kuntoutussuositusten implementointihanketta (KIMP) vuosina 2015–2017. Tavoitteemme on, että potilasversion sisältö palvelisi mahdollisimman hyvin ketä tahansa asiasta kiinnostunutta; lukijahan voi olla aivan yhtä hyvin 15-vuotias nuori kuin 82-vuotias isoäiti. Kaikki Käypä hoito -potilasversiomme ovat saatavilla niin nettisivuillamme www.käypähoito.fi kuin Terveyskirjastossakin – ilman kirjautumisia ja salasanoja. Också på svenska.

Keväällä 2015 teimme potilasjärjestöille kyselyn, ja saimme hyviä ja toimivia ideoita potilasversioidemme kehittämiseen. Jatkumona tälle järjestimme loppuvuodesta 2015 potilasjärjestöjen kanssa yhteisen työpajan, jonka tarkoituksena oli miettiä niitä tapoja, joilla voisimme edistää yhteistyötämme.

Kyselyn ja tapaamisen tuloksena tuotimme vuoden 2016 aikana uuden Käypä hoito -suositusten potilasversiomallin: sisältöä hiottiin entisestään vastaamaan lukijan mieltä askarruttaviin kysymyksiin, visuaalisuutta lisättiin tuomalla potilasversioihin enemmän kuvia ja kieltä ja termistöä selkeytettiin entisestään. Tekstejä käytettiin enemmän myös maallikkolukijoiden luettavana, ja potilasjärjestöjä otettiin mukaan kommentoimaan ja muokkaamaan potilasversioiden sisältöä. Päämääränä on, että potilasversiot palvelevat lukijaa luotettavan lääketieteellisen tiedon lähteenä.

Muutaman potilasjärjestön kanssa olemme jo tehneet konkreettista yhteistyötä Käypä hoito -suosituksen päivittyessä, viimeisimpänä ADHD-liiton kanssa. Käypä hoito -suosituksen potilasversion luonnos lähti kommentoitavaksi ADHD-liiton järjestösuunnittelija Katariina Berggrenille, ja saimme sekä hänen että järjestösuunnittelija Mirjami Koivusen asiantuntevat ja käytännönläheiset kommentit ja huomiot käyttöömme. Yhteistyö ADHD-liiton kanssa oli sujuvaa ja toimivaa, kiitokset Katariinalle ja Mirjamille!

Valmiin potilasversion julkaisimme ennen ADHD-seminaaria, joka järjestettiin ADHD-liiton, HUS:n ja Käyvän hoidon yhteistyönä Helsingissä 12.10.2017. Sivukaneettina huomautettakoon, että seminaari oli ääriään myöten täynnä! Seminaarin esitykset löytyvät kotisivuiltamme.

Jatkamme hyvin alkanutta yhteistyötä mielellämme myös muiden potilasjärjestöjen kanssa, joten saanko pyytää: ottakaa yhteyttä, olemme kuulolla!

Yhteistyöterveisin

Kirsi Tarnanen

kirsi.tarnanen(at)duodecim.fi


Käypä hoito -suositusten potilasversioissa on esitetty tiiviissä muodossa suosituksen keskeinen sisältö yleiskielellä potilaan näkökulmasta. Tutustu potilasversioihin Käypä hoito -sivustolla.

Syksyllä 2017 on julkaistu päivitetyt potilasversiot muun muassa virtsankarkailusta (Karkaako virtsa?), välikorvatulehduksesta (Kun korva on kipeä), uniapneasta (Sairastatko tietämättäsi uniapneaa?) ja hammasperäisistä infektioista ja mikrobilääkkeistä.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirsi Tarnanen on Käyvän hoidon tekninen toimittaja ja potilasversiovastaava.