Ajankohtaiset

Pro Medico – 10 vuotta lääkärien puolesta

Maailma muuttuu. Tämän päivän opit ovat huomenna pahimmillaan museokokoelma muistona ajoista, jolloin toimittiin toisin, koska muutakaan ei osattu. Osa tiedosta sen sijaan vahvistuu ajan myötä ja siihen syntyy uusia kerrostumia ja ymmärrystä.  Tiedon luonne on sellainen, että käypä diagnostiikka ja hoito punnitaan ajan sekä työn ja tutkimuksen myötä. Keksitään uusia koneita ja teknologioita. Kustannukset muuttuvat, hoitoketjut tarkentuvat ja tekijät vaihtuvat.

Kuinka pysyä muutoksessa mukana? Pro Medico perustettiin 10 vuotta sitten tilanteessa, jossa lääkärijärjestöt näkivät tulevaisuuteen kauaskantoisesti. Tietotekniikka alkoi muuttaa lääkärin työtä. Digitalisaatio toi uudet potilastietojärjestelmät, sähköiset reseptit, robottileikkaukset, tekoälyn ja tietokannat.  Taaksepäin katsottaessa teknologiset muutokset ovat aina tulleet hiipien ja sitten muuttaneet toimintatapoja radikaalisti.

Pro Medicon ensimmäisenä viitenä vuotena luotiin pohja lääkärin ammatillisen kehittymisen seurannalle ja edistämiselle. Seuraavat viisi vuotta työskenneltiin kansainvälisestikin edistyksellisen ammatillisen kehittymisen työkalun, Taitoni.fi-palvelun toteuttamiseksi. Palvelun avulla lääkäri voi suunnitella, arvioida ja tuoda esiin omaa ammatillista osaamistaan.

Tälläkin hetkellä terveydenhuolto on myllerryksessä: sote-uudistus ja keskittäminen muuttavat järjestelmää ja työelämän muutokset vaikuttavat erikoislääkärikoulutukseen sekä ammattiosaamisen vaatimuksiin. Valmius työn muutoksiin hankitaan etukäteen, etukenossa ja tavoite mielessä. Pro Medico on tässä kehityksessä mukana nyt ja tulevaisuudessa.

Juha Pekka Turunen

____________________________________________

Lääkärien ammatillisen kehittymisen tuki ry. Pro Medico on lääkärijärjestöjen Finska Läkaresälsskapet, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ja Suomen Lääkäriliitto vuonna 2007 perustama ja omistama yhdistys. Yhdistyksen tehtävänä on tukea lääkärien ammatillista kehittymistä, ja se jatkaa Lääkärien ammatillisen kehittämisen arviointineuvoston työtä. Juha Pekka Turunen on pro Medicon hallituksen puheenjohtaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Juha Pekka Turunen on Lääkäriseura Duodecimin koulutuspäällikkö ja varapääsihteeri.