Psykologinen joustavuus kriiseissä ehkäisee masennusta

Miten selviän avioerosta? Mikä tukisi surutyön tekemistä läheisen kuoltua? Miten käsitellä työttömäksi jäämisen aiheuttamat vaikeat tunteet ja ehkäistä masennusriskiä? Jokainen meistä kohtaa elämänsä aikana kriisejä, jotka aiheuttavat psyykkistä kipua. Koska kolhuilta ei voi välttyä, on hyvä osata käsitellä vaikeuksia tavalla, joka edistää toipumista.

Tutkimukset osoittavat, että elämänkriiseillä ja masennuksella on selvä yhteys: muutokset elämäntilanteessa, vaikea menetys tai surematon suru voivat laukaista masennuksen. Löydös ei ole vähäpätöinen, sillä masennus on suurin yksittäinen työkyvyttömyyseläkkeiden syy Suomessa.

– Ihmisillä on hyvin erilaisia tapoja käsitellä vaikeuksia ja yrittää hallita elämäänsä kriisin keskellä. Osa näistä keinoista voi jopa lisätä pahaa oloa, kertoo psykoterapeutti, työterveyspsykologi Arto Pietikäinen. Vaikeiden tunteiden kohtaaminen ja hyväksyminen on yleensä niiden välttelyä terveellisempää.

Pietikäiseltä on juuri ilmestynyt Kustannus Oy Duodecimin julkaisema kirja Joustava mieli tukena elämänkriiseissä. Uutuuskirja on käytännönläheinen opas, joka esittelee toimivia tapoja kohdata elämänmuutosten ja kriisien herättämiä tunteita. (Uutinen jatkuu videon alla.)


Video: Arto Pietikäinen – Joustava mieli tukena elämänkriiseissä

Uusimmat tutkimukset korostavat hyväksyvän tietoisen läsnäolon, tunteiden avoimen kohtaamisen, myötätuntoisen itsestä huolehtimisen sekä resilienssin eli toipumiskyvyn merkitystä vaikeista tilanteista selviämisessä.

– Vaikeiden tunteiden hyväksyvän kohtaamisen ja resilienssin taitoja voi kehittää myös aikuisena. Tämä oli tärkein syy tällaisen kirjan kirjoittamiseen, Pietikäinen lisää.

Erityisesti vaikeiden tunteiden hyväksyvä kohtaaminen ja myötätuntoinen suhtautumistapa ovat tutkimusten mukaan ratkaisevan tärkeitä ja tukevat toipumisennustetta kriiseissä. Samalla ne myös ehkäisevät masennusta ja sen uusiutumista.

Joustava mieli tukena elämänkriiseissä -kirjassa kuvataan hyväksymis- ja omistautumismenetelmiä, jotka edistävät toipumista vaikeissa elämäntilanteissa ja tarjoavat työkaluja niihin varautumiseen. Se sisältää käytännönläheisiä harjoituksia, joiden avulla voi lisätä emotionaalista sitkeyttä ja joustavaa, hyvinvointia vahvistavaa toimintaa ja ajattelua.

– Jos joku elämänkriisin kohdannut lukija kykenee tämän kirjan avulla ehkäisemään usein salakavalasti etenevän negatiivisen, masennukseen johtavan kehän syntymisen, on kirja ansainnut tulla kirjoitetuksi, kiteyttää Pietikäinen lopuksi.

Joustava mieli tukena elämänkriiseissä
Arto Pietikäinen
1. painos 2017
215 sivua, nidottu
ISBN 9789516566774
ISBN (E-kirja) 978-951-656-679-8

Joustava mieli tukena elämänkriiseissä kuuluu Onni-kirjasarjaan, joka tarjoaa luotettavaa tietoa, käytännön ohjeita ja virkistäviä uusia ajatuksia kaikille terveyttä, tasapainoa ja tyytyväisyyttä arvostaville ja etsiville lukijoille.

Kustannus Oy Duodecim on aiemmin julkaissut Arto Pietikäisen kirjat Joustava mieli (2009, 25. painos tulossa), Joustava mieli parisuhteessa (2013) ja Kohti arvoistasi (2014).