Potilaiden parhaaksi – viisaasti välttäen

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat ottaneet pilottina toteutetut Vältä viisaasti -suositukset hyvin vastaan. Suositukset ovat saaneet runsaasti kiitosta selkeydestään. Ytimekkäiden perusteluiden on koettu helpottavan suositusten käyttöä potilastyössä ja keskustelua hoidosta potilaan ja omaisten kanssa. Näin suositukset myös päätyvät osaksi hoitopäätöksiä.

Itse käyn yleislääkärin vastaanotollani paljon keskusteluja antibioottihoidosta hengitystieinfektioissa. Olen katsonut suosituksia yhdessä potilaan kanssa tai tulostanut suosituksen potilaalle mukaan. Se, että yksi 30:stä hyötyy, kun yksi 20:stä saa haittoja, vakuuttaa usein lääkehoidon tarpeettomuudesta.

Onkin ilo todeta, että saamme syksyn kuluessa koneet kunnolla käyntiin. Sosiaali- ja terveysministeriö on tunnistanut välttämissuositusten tärkeyden ja rahoittaa vuoden mittaisen hankkeen uusien Vältä viisaasti -suositusten laatimiseksi. Mitä sitten aiomme saada vuodessa aikaan?

Ensinnäkin laadimme 50:n jo olemassa olevan Käypä hoito -suosituksen yhteyteen Vältä viisaasti -suositukset. Tarkoitus on myös tehdä välttämissuositusten laatimisesta osa tulevien Käypä hoito -suositusten kirjoitustyötä. Tavoitteemme on, että hankkeen loppuessa toukokuussa 2018 meillä on merkittävä määrä suosituksista täydennetty Vältä viisaasti -suosituksilla ja välttämissuositusten laatimisesta on tullut osa työprosessiamme.

Uutisoimme uusista Vältä viisaasti -suosituksista verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa. Pysyäksesi kärryillä suosittelen seuraamaan Duodecimin Facebook- ja Twitter -tiliä.

Uskomme, että Vältä viisaasti -suosituksia kannattaa laatia myös muista kuin niistä aiheista, joista on olemassa kansalliset Käypä hoito -suositukset. Olemmekin ministeriön kanssa sopineet, että kuvaamme, miten näitä tilaussuosituksia voidaan laatia. Selvää on jo tässä vaiheessa, että tilaussuosituksiakin tulee laatia näyttöön perustuen – järjestelmällisen kirjallisuuden arvioinnin perusteella. Haemme muutamaa yhteistyökumppania pilotoimaan näitä kanssamme. Olemme hahmotelleet, että tarvetta tällaisille yksittäisille Vältä viisaasti -suosituksille voi olla voi olla esimerkiksi erikoislääkäriyhdistyksillä, tulevilla SOTE-alueilla ja palveluvalikoimaneuvostolla.

Vältä viisaasti -suositusten etu on, että ne on helppo ottaa käyttöön terveydenhuollon eri tasoilla ja niiden vaikuttavuutta voi mitata. Niitä on mahdollista hyödyntää suoran potilastyön lisäksi myös toimipaikan kehittämisessä, palveluntuottajien toiminnan arvioinnissa ja resurssien ohjauksessa – potilaan parhaaksi.

Raija Sipilä

Lue myös mediatiedote Vältä viisaasti -suosituksista: Vältä viisaasti ‑suositukset ohjaavat luopumaan vanhentuneista hoitokäytännöistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *