Lean-menetelmä on tullut terveydenhuoltoon

Lean-ajattelua kuvastaa hyvin sanonta ”tarkoitus ei ole juosta kovempaa vaan kävellä lyhyempi matka”. Systemaattinen, tietoon perustuva tapa kehittää toimintaa mittausten ja kokeilujen avulla sopii terveydenhuoltoalalle erinomaisesti.

Terveydenhuollossa Lean-ajattelu tarkoittaa muun muassa prosessien sujuvoittamista, turhan työn vähentämistä ja potilaan lähetteestä työhön paluuseen kuluvan ajan lyhentämistä.

Lean-kehittämistä oppii parhaiten tekemällä, mutta lukemalla oppii ymmärtämään sen filosofiaa. Samalla muiden kokemuksia voi hyödyntää omassa kehittämistyössä.

Duodecim on julkaissut kaksi käännösteosta Lean-menetelmistä terveydenhuollon kehittämisessä. Lean ja terveydenhuolto -teos kertoo selkeästi ja ytimekkäästi, kuinka terveydenhuollon yksikössä voidaan ottaa Lean-periaatteet käyttöön. Enemmän kuin sankareita – Lean-ajattelun mukainen terveydenhuollon johtamisjärjestelmä -kirja kertoo vaihe vaiheelta, kuinka terveydenhuollon yritys kehitti Lean-menetelmän pohjalta paremman tavan toimia. Teos esittelee Lean-johtamisjärjestelmän kaikki kahdeksan osaa.

Lean-menetelmä tarjoaa työkaluja, joilla voidaan ratkaista monia potilaita ja lääkäreitä hoitoprosessissa turhauttavia ongelmia. Tutustu uutuuskirjoihin >>