Ajankohtaiset

Vältä viisaasti -suositukset kohonneen verenpaineen lääkehoidosta

Käypä hoito -toimitus on julkaissut kohonneen verenpaineen lääkehoidosta kolme Vältä viisaasti -suositusta.

Suosituksissa todetaan muun muassa, että beetasalpaajia ja erityisesti niiden ja diureettien yhdistelmää tulisi välttää ensisijaisena lääkityksenä potilailla, joilla on metabolinen oireyhtymä tai suurentunut riski sairastua diabetekseen.

Lisäksi ohjeissa todetaan, että RAS-järjestelmää (reniini-angiotensiinijärjestelmää) lamaavien lääkkeiden yhdistelmät lisäävät haittavaikutuksia mutta eivät vähennä sydän- ja verisuonitautitapahtumia kohonnutta veranpainetta sairastavilla.

Vältä viisaasti -suosituksissa on otettu myös kantaa ASA-hoidon aloittamiseen. Suosituksen mukaan potilaalle, jolla ei ole muita valtimotaudin riskitekijöitä kuin kohonnut verenpaine, ei tule aloittaa ASA-hoitoa. Lääkityksen hyöty on näissä tapauksissa vähäinen verrattuna kallonsisäisten ja muiden vakavien verenvuotojen vaaraan.

Käypä hoito -toimitus laatii Vältä viisaasti -suosituksia terveydenhuollon tutkimus- ja hoitopäätösten tueksi. Niiden tavoitteena on parantaa terveydenhuollon vaikuttavuutta, tuottavuutta ja turvallisuutta ohjaamalla luopumaan näyttöön perustumattomista vanhentuneista käytännöistä.

Tutustu Vältä viisaasti -suosituksiin »