Ajankohtaiset

Vältä viisaasti: ei antibioottia akuuttiin keuhkoputkitulehdukseen

Antibioottilääkityksestä on aikuisten ja lasten akuutissa keuhkoputkitulehduksessa enemmän haittaa kuin hyötyä, todetaan juuri julkaistuissa, uusissa Vältä viisasti -suosituksissa.

Keuhkoputkitulehdukset ovat yleensä virusten aiheuttamia, ja niiden tyypillisiä oireita ovat yskä ja limaisuus. Antibioottihoito ei tehoa näihin oireisiin ja voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Lisäksi turha antibioottien käyttö lisää taudinaiheuttajien vastustuskykyä eli antibioottiresistenssiä.

– Silloin kun alahengitystietulehdusta sairastavalla ei ole keuhkokuumeeseen viittaavia oireita tai löydöksiä, mikrobilääkehoito ei tutkimusten mukaan nopeuta oireiden häviämistä tai vähennä uusintakäyntejä vastaanotolla, kertoo Käypä hoito -toimituksen toimituspäällikkö Raija Sipilä.

Antibioottihoito tulee kyseeseen keuhkokuumeessa ja lapsen pitkittyneessä, yli kuukauden jatkuneessa limaisessa yskässä. Keuhkokuumeen yleisimmät oireet ovat kuume, yskä ja hengenahdistus.

Antibioottien turha käyttö ja sen aiheuttamat haitat ovat olleet paljon esillä julkisuudessa. Duodecim pyysi lääkäreiltä Lääkäri 2017 -tapahtuman yhteydessä ehdotuksia Vältä viisaasti -suositusten aiheiksi, jolloin antibioottien välttäminen virusinfektioissa nousi ehdotusten kärkeen.

Nyt julkaistujen Vältä viisaasti -suositusten tavoitteena on tuoda esille aiheeseen liittyvä tutkimustieto ja yhdenmukaistaa mikrobilääkitykseen liittyviä käytäntöjä terveydenhuollossa.

Tutustu uusiin Vältä viisaasti -ohjeisiin antibioottien välttämisestä lasten ja aikuisten akuutin keuhkoputkitulehduksen hoidossa.

Lue lisää Vältä viisaasti -suosituksista.

Lus myös blogikirjoitus Potilaiden parhaaksi – viisaasti välttäen.