Arvostettu lääketieteen palkinto lapsuusiän diabeteksen tutkijalle

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt vuoden 2017 Matti Äyräpään palkinnon Helsingin yliopiston lastentautien professori Mikael Knipille. Professori Knip on yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa tehnyt merkittäviä löydöksiä lapsuusiän diabeteksen syntyyn vaikuttavista tekijöistä. Palkinto luovutetaan Knipille Helsingin Lääkäri 2017 -tapahtuman avajaisissa 10.1.2017.

– Professori Mikael Knip on koko uransa pyrkinyt yhteen erittäin tärkeään tavoitteeseen: lapsuusiän diabeteksen syntytapojen selvittämiseen ja ehkäisykeinojen löytämiseen. Hän on tunnistanut väestössämme esiintyvän tärkeän ja vaikean haasteen ja lähestynyt sen ratkaisua johdonmukaisen ja pitkäjänteisen tieteellisen työn kautta, toteaa palkinnon perusteluista Duodecim-seuran hallituksen puheenjohtaja, professori Markku Savolainen.

Professori Knipin elämäntyö lasten ja nuorten diabeteksen ehkäisemiseksi on ollut merkittävä. Hän on toteuttanut ja johtanut useita laajoja lasten ja nuorten diabetesta koskevia kansallisia ja kansainvälisiä tutkimushankkeita. Hankkeiden avulla on opittu tunnistamaan mekanismeja, jotka saattavat johtaa tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen, esimerkiksi imeväisen ruokavalio, enterovirusinfektiot ja suoliston mikrobiomin kehittyminen. Knip on myös johdonmukaisesti testannut mahdollisia ehkäisykeinoja sairauden pysäyttämiseksi.

Viime vuosina professori Knip on keskittynyt erityisesti suoliston mikrobiomin roolin tutkimiseen, ja merkittävä tieteellinen läpimurto saavutettiin hiljattain, kun suomalaisten imeväisten suoliston mikrobiomista voitiin tunnistaa spesifisiä komponentteja, jotka altistavat autoimmuniteetin kehittymiseen. Hankkeen toteutumisessa professori Knipin rooli on ollut ratkaisevan tärkeä.

Knip on julkaissut yli 550 alkuperäisjulkaisua, ja hänen tutkimuksiinsa on viitattu tieteellisissä julkaisuissa yli 16 000 kertaa. Tutkimustyönsä ohella hän on kouluttanut kokonaisen sukupolven lääkäreitä ja tutkijoita muun muassa ohjaamalla 30 väitöskirjaa. Hän on toiminut asiantuntijana lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä luottamustehtävissä.

Knipille on myönnetty tutkimustyöstään lukuisia tunnustuksia ja palkintoja, kuten Tarton yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kunniatohtorin arvonimi, Johnny Ludvigsson ‑tiedepalkinto tunnustuksena pitkäaikaisesta ja tuloksellisesta lapsuusiän diabeteksen tutkimuksesta sekä Maud Kuistilan palkinto lääketieteen tutkijoiden ansioituneelle kouluttajalle.

Helsingin yliopiston lastentautiopin professorina Knip on toiminut vuodesta 2000. Hän työskentelee ylilääkärinä HYKS:n lastenklinikalla sekä projektipäällikkönä TAYS:n lastenklinikalla. Lisäksi hän on Diabetes- ja lihavuustutkimusohjelman johtaja Helsingin yliopistolla ja Suomen Akatemian Molekylaarisen systeemi-immunologian ja fysiologian huippuyksikön johtaja.

Matti Äyräpää kuului Duodecim-seuran alkuvuosien kantaviin voimiin. Hänen nimeään kantava palkinto jaetaan vuosittain tammikuussa Helsingissä järjestettävien Lääkäripäivien avajaisissa, jolloin palkinnon saaja pitää Matti Äyräpää ‑luennon. Palkitun valitsee valiokunta, jonka puheenjohtajana toimii Duodecim-seuran hallituksen puheenjohtaja ja johon lisäksi kuuluu Duodecimin, Finska Läkaresällskapetin ja Suomen jokaisen lääketieteellisen tiedekunnan nimeämät edustajat. Luento julkaistaan Aikakauskirja Duodecimissa.