Ajankohtaiset

Tupakkavierotus onnistuu aktiivisella hoidolla

Uusi Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus -tietokanta tukee ammattilaisten osaamista.

Suomea pidetään tupakkalainsäädännön mallimaana, mutta tupakkavieroituksen aktiivisuudella ja laadulla emme voi kehua. Siksi terveydenhuollon ammattilaisten osaamisen vahvistaminen tupakkavierotuksessa on tärkeää.

–Tupakkariippuvuuden hoito toteutuu parhaiten, kun terveydenhuollon ammattilaiset ovat saaneet riittävän koulutuksen ja perehdytyksen, korostaa ylilääkäri Antero Heloma. Heloma on uuden, sähköisenä tietokantana ilmestyneen Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus -teoksen päätoimittaja.

Aktiivinen hoito on tärkeää, koska tupakka on alkoholin ohella merkittävin kansanterveyttä heikentävä ja kuolleisuutta lisäävä sekä riippuvuutta aiheuttava aine.

– Tupakkariippuvuutta pitää hoitaa suunnitelmallisesti ja aktiivisesti, kuten muita kroonisia sairauksia, korostaa teoksen toimittaja, dosentti Tellervo Korhonen.

On tärkeä ymmärtää, ettei hoito ole epäonnistunut, vaikka ensimmäisellä tai toisellakaan kerralla lopettaminen ei onnistuisi.

– Kokemuksista oppimalla onnistumisen edellytykset paranevat, huomauttaa Korhonen. Vaikean tupakkariippuvuuden hoitoon tarvittaisiin vieroitukseen perehtyneitä moniammatillisia yksiköitä, hän lisää.

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on ensimmäinen suomenkielinen, kattavasti tupakkariippuvuutta ja sen hoitoa käsittelevä teos. Mukana ovat kaikki Suomessa yleisessä käytössä olevat tupakkatuotteet; savullisen tupakan rinnalla sähkösavukkeet ja nuuska.

Työkaluja tupakkavierotukseen

Tunnistamiseen ja hoitoon liittyvien asioiden ohella Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus -teoksessa käsitellään muun muassa tupakoinnin ehkäisyä ja nuorten tupakointia, nikotiinin farmakologiaa, riippuvuuden neurobiologiaa ja periytymistä, tupakan aiheuttamia sairauksia sekä tupakoinnin ja lääkkeiden yhteisvaikutuksia. Hoitoon liittyen käsitellään erikseen tupakoinnin lopettamista raskauden, psykiatrisen sairauden tai leikkauksen yhteydessä.

Monipuolisen tietopaketin ohella aineistossa on tupakkariippuvuuden ja hoitomotivaation kartoittamista sekä hoidon toteutusta helpottavia työkaluja. Tapausesimerkit havainnollistavat hyviä toimintatapoja.

Terveydenhuollon ammattilaisten sähköisessä verkkopalvelussa Terveysportissa ilmestyneen tietokannan lisäksi aineistosta on tulossa vuodenvaihteessa myös painettu kirja.

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on tarkoitettu terveys- ja sosiaalialan ammattilaisille, näiden alojen opiskelijoille sekä kaikille tupakan tai muiden nikotiinia sisältävien tuotteiden käytön lopettamiseen pyrkiville. Tietokanta on käytettävissä Terveysportin Pitkäaikaissairaudet -osiossa. Myös uusi Rahapeliriippuvuus-tietokanta on julkaistu samalla sivustolla.

Uutuudet ovat avoimia kaikille ja maksutta käytettävissä helmikuun 2017 loppuun asti.

Lisätietoja:

Tietokannan sisällöstä: päätoimittaja, ylilääkäri, LT Antero Heloma antero.heloma(at)thl.fi, puh. 040 713 2238

Terveysportista:  markkinointipäällikkö Hannu Koski hannu.koski(at)duodecim.fi, puh. 050 3547 137

 

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus -tietokanta

Antero Heloma, Kalervo Kiianmaa, Tellervo Korhonen ja Klas Winell, toim.

Tietokanta käsittelee kattavasti ja käytännöläheisesti tupakka- ja nikotiiniriippuvuutta sairautena, riippuvuuden mekanismeja, tunnistamista, hoitoon motivointia sekä erilaisia hoitomuotoja. Teoksessa käsitellään sekä savullisia että savuttomia tuotteita.

Tietokanta on osa Terveysportin Pitkäaikaissairaudet -osiota  (www.terveysportti.fi). Tietokannan teokset on laadittu pitkäaikaissairauksia hoitavien terveydenhoidon ammattilaisille hoidon ja hoitoyhteistyön sekä hoidon ohjauksen tueksi.

Tietokannan tilaukset: Yksittäistilaukset verkkokaupasta; organisaatiokäyttö ja usean käyttäjän lisenssit hinnoitellaan erikseen, kysy lisää: terveysportti@duodecim.fi.

Kirjan ilmestyminen: Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus ilmestyy myös painettuna kirjana vuodenvaihteessa 2016–17. Kirjan voi ostaa Duodecimin verkkokaupasta, verkkokauppa.duodecim.fi