ODA-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden älykkäitä sähköisiä sote-palveluja

ODA-hanke (Omahoito ja Digitaaliset Arvopalvelut) on yksi hallitusohjelman kärkihankeista, jonka tavoitteena on luoda uudenlainen toimintamalli sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluihin.

14 kunnan ja sairaanhoitopiirin yhteisessä ODA-hankkeessa kehitetään sähköinen sote-palvelukokonaisuus, joka tuo yhteen potilas- ja asiakastietojärjestelmien tiedot, asiakkaan itse tallentamat arviot ja seurantatiedot sekä tietämyskannan, joka tekee päätelmiä edellä mainittujen tietojen perusteella.

Sähköiset palvelut auttavat asiakasta yksilöllisesti ajasta ja paikasta riippumatta ja ohjaavat oikean tiedon äärelle ja palveluun. Duodecim toimittaa palvelun keskeisenä osana toimivan tietämyskannan.

Suurin ”sote-mullistus” tapahtuu omissa toimintatavoissa

Yksittäisten palvelujen sähköistäminen ei ole suurin muutos, vaan organisaatioiden omien, perinteisten toimintatapojen uudistaminen, kirjoittavat ODA-hankkeen blogissa projektipäällikkö Tuomas Lehto ja asiakkuuspäällikkö Anu Suurnäkki. Esimerkiksi sähköinen lomake ei itsessään pysty ohjaamaan asiakasta palveluihin, vaan lomakkeen tueksi tarvitaan huolellisesti suunniteltujen palvelujen kokonaisuus, jonka vain sote-ammattilaiset ja organisaatiot voivat itse tuottaa.

Asiakkaiden, eri ammattilaisten, organisaatioiden ja alueiden välillä tarvitaan avointa, rakentavaa dialogia parhaiden käytäntöjen hyödyntämiseksi, kirjoittavat Lehto ja Suurnäkki.

Lue lisää ODA-projektin blogista Älykkäät sähköiset sote-palvelut tulevat – mitä sitten?

Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut- projekti on hallitusohjelmaa sekä Sotetieto hyötykäyttöön -strategiaa toteuttava kärkihanke. Projektin toteutusvaihe on alkanut 1.1.2016. Projektissa mukana olevat kuntatoimijat: Espoo (isäntäkunta), Helsinki, Turku, Tampere, Oulu, Joensuu, Hämeenlinna, Kuopio, Lahti, Porvoo, Sodankylä, Etelä- Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.

Lue lisää sote-palvelujen ja toimintatapojen digitalisoinnista: Digitalisaatio terveyden ja hyvinvoinnin tukena – Sosiaali- ja terveysministeriön digitalisaatiolinjaukset 2025 >>