Lääkärit ja tutkijat terveysviestijöiksi!

Keväällä 2014 ihmettelin sosiaalisen median terveyskeskustelun tasoa. Mielestäni somessa terveysväitteet olivat usein karkean virheellisiä.

Mielipideilmastoa tuntui hallitsevan valtava joukko itse itsensä asiantuntijoiksi julistaneita bloggaajia opetuslapsinensa. Heillä ei tuntunut olevan riittävää tietoa tutkitun tiedon menetelmistä ja kriittisestä analyysistä.

Ehkä suurin harmin aihe oli kuitenkin se, että lääkärit loistivat poissaolollaan. Lisäksi jotkut lääkäreistäkin olivat mukana levittämässä harhaanjohtavia terveysväitteitä ilmeisenä tarkoituksenaan vain taloudellinen hyöty.

Muiden tieteenalojen osalta tilanne näytti hieman paremmalta mutta oli ilmeistä, että jokaista asiantuntijaa kohden löytyi ainakin kymmenen huuhaan jakajaa. Tämä havainto synnytti minussa halun pyrkiä omalta osaltani vaikuttamaan tilanteeseen.

Tein Tieteen Tiedotus ry:lle hakemuksen kesällä 2014 Antidootti-nimisen tutkitun tiedon verkkolehden perustamisesta. Ilahduttavasti sain toimituskuntaan runsaasti tunnettuja terveysvaikuttajia ja innostuneita kollegoja.

Hakemukseni ei tuolloin saanut myönteistä päätöstä, vaan todettiin, että terveysviestinnässä oli jo ennestään riittävästi toimijoita. Esimerkkinä mainittiin Duodecim.

Omat havaintoni olivat kuitenkin vahvasti ristiriidassa tuon tulkinnan kanssa, ja koin velvollisuudekseni alkaa tarjota tutkittua tietoa terveysaiheista. Aloitin bloggaamisen ensin itsenäisenä ja pian siirryin Turun Sanomien Hyvinvointi-alustalle sekä Uuden Suomen Puheenvuoroon teemalla Terveys & Tiede.

Valitsin linjakseni tutkittuun tietoon perustuvan kannan, joka olisi mahdollisimman vähän subjektiivinen. Tarkoituksena oli käsitellä myös omaan tutkimusalaani liittymättömiä teemoja. Teemat saivat olla kiistanalaisia ja ajankohtaisia, mutta käsittelyssä pyrin neutraaliuteen ja kyseenalaistamaan myös omat uskomukseni.

Päätin sallia pääsääntöisesti kaikki kommentit. Yllättävän monet tunnetut bloggaajat eivät hyväksy lainkaan kommentointia. Tämä pätee erityisesti niin sanottuihin vaihtoehtobloggaajiin. Toki pelkästään herjaavat tai kolmansia henkilöitä perusteettomasti loukkaavat kommentit päätin karsia. Päätin myös pyrkiä vastaamaan kaikkiin kommentteihin.

Olen positiivisesti yllättynyt siitä, miten kirjoitukseni ovat otettu vastaan. Monien uumoilemaa kollegojen negatiivista asennetta en ole vielä kertaakaan havainnut. Parhaimmillaan lukijoita on ollut kymmeniä tuhansia. Ainakin tämän kokemuksen valossa tutkitun terveystiedon välittämiselle oli olemassa selvä tarve.

Kirjoituksieni synnyttämä kommenttien suuri määrä pääsi kuitenkin yllättämään. Vuorovaikutuksen tarve oli siis ilmeinen. Parhaimmillaan yhtä kirjoitusta on kommentoitu 500 kertaa, ja kommenttien kokonaismääräkin lähestyy 4000:ta. Olen kuitenkin joutunut hylkäämään vain alle 1 %:n kommenteista.

Toki on selvää, että suuri hiljainen lukijakunta ei koskaan kirjoituksia kommentoi ja myönnän, että osa kommenteista ei ehkä ansaitsisi vastauksia. Varsin nopeasti kuitenkin oppii olemaan pahoittamatta mieltään asiattomuuksista ja toisaalta ilahtumaan asiallisesta keskustelusta.

Mielestäni vapaa kommentointi ja aktiivinen vastaaminen tekevät blogista oikeasti elävän ja vuorovaikutteisen. Olen oppinut, että ei ole olemassa tyhmiä kommentteja. Kommentit mahdollistavat toisinaan perusasioiden kertaamisen ja teeman käsittelyn tasolla, joka artikkelia kirjoittaessani ei edes tullut mieleen.

Kiitän suuresti Duodecim-seuraa minulle tänään myönnetystä tiedottajapalkinnosta. Se merkitsee minulle paljon ja kannustaa jatkamaan tutkitun tiedon viestinnässä.

Olisiko nyt oikea aika saada kollegat ja tutkijat laajemmin innostumaan terveysviestinnästä some-huuhaata vastaan?

Juhani Knuuti


Duodecim myönsi 18.11.2016 tiedottajapalkinnon professori Juhani Knuutille tunnustuksena onnistuneesta ja yleistajuisesta lääketieteen viestinnästä. Professori Knuuti esittelee blogissaan tieteellisen tutkimuksen menetelmiä ja näyttöön perustuvan lääketieteen periaatteita. Knuuti opastaa lukijoita arvioimaan kriittisesti, mikä on luotettavaa lääketieteellistä tietoa ja rohkaisee heitä vaatimaan perusteluja terveysväittämille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *