Käyvän hoidon do-not-do- tai viisas valinta -suositukset

Yhdysvaltalainen ABIM säätiö (American Board of Internal Medicine) käynnisti vuonna 2012 Choosing Wisely kampanjan, jonka tavoitteena on ylläpitää keskustelua tuhlailevien tai tarpeettomien lääketieteellisten testien, hoitojen ja toimenpiteiden välttämiseksi. Yli 70 amerikkalaista erikoislääkäriyhdistystä on kampanjan puitteissa antanut suosituksia vältettävistä toimista. Tätä kirjoitettaessa Choosing Wisely verkkosivuilta löytyy 481 suositusta lääkäreille ja 123 suositusta potilaille. Toiminta on levinnyt myös muutamiin eurooppalaisiin maihin.

Brittien NICE (National Institute for Health and Care Excellence) on vuodesta 2003 alkaen listannut omia do-not-do suosituksia, joita heidän sivustoltaan löytyy 2000 kappaletta. Lisäksi NICE on listannut 38 hoitosuositusta, joita noudattamalla se arvioi saatavan kustannussäästöjä.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Sosiaali- ja terveysministeriön tuella Duodecimin Käypä hoito -yksikkö pilotoi do-not-do- tai viisas valinta -suositusten eristämistä muutamasta olemassa olevasta Käypä hoito -suosituksesta. Tätä kirjoitettaessa olemme kuvanneet mallin suositusten laatimiselle ja hyväksymiselle, sekä laatuvaatimukset suosituksille. Lähdemme siitä, että suosituksen aiheen tulee olla riittävän tärkeä ajatellen haittaa potilaalle tai palvelujärjestelmälle. Suositukset perustuvat arvioituun tutkimusnäyttöön, ja perusteet avataan lukijalle. Aiheesta tulee myös pystyä antamaan GRADE-tutkijaryhmän kuvauksen mukainen vahva suositus. Pilotointivaiheessa suositukset kirjoitetaan Käypä hoito -toimituksessa, mutta Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja ja tarvittaessa koko työryhmä hyväksyvät suosituksen ennen sen julkaisemista.

Ensimmäiset Käyvän hoidon ”do-not-do” tai viisas valinta -suositukset ovat valmiit ennen vuoden loppua. Jos kokemuksemme pilotista ovat hyvät ja resurssimme riittävät, tavoitteemme on tehdä näistä suosituksista osa Käypä hoito -suositusten laadintaa ja päivittämistä.

Choosing Wisely löytyy osoitteesta http://www.choosingwisely.org/ ja do-not-do osoitteesta https://www.nice.org.uk/about/What-we-do/Our-Programmes/Savings-And-Productivity-Collection.

Jorma Komulainen

4 responses to “Käyvän hoidon do-not-do- tai viisas valinta -suositukset”

 1. Sinikka Hiekkala sanoo:

  Hei,
  Hieno asia, kiitos. Tarkistaisin, onko ”viisas valinta” ajatus olla sisällöltään sama kuin ”do-not-do”. Jos kyllä, ehdottaisin mielummin ”vältä näitä” tai ”vältettävät toimenpiteet” tms. ”Viisas valinta” ohjaa ajattelemaan, että lukiessaan saan listan niistä menetelmistä, jotka olisi viisasta valita.

  Mukavaa syksyä,
  Sine

 2. Minna Kiljunen sanoo:

  Erinomaista. On tärkeää että näistä asioista puhutaan.

 3. Janne Porkola sanoo:

  Kuulostaa kiinnostavalta! Oli termi sitten mikä tahansa, suositukset kannattanee kirjoittaa auki samaan tapaan kuin tuolla choosingwisely.org -sivustollakin. Linkitys lääkärin tietokantoihin olisi varmasti käyttökelpoisempi kuin jokin erillinen hakutoiminto, jotta työkalua muistaisi ylipäänsä käyttää arjen työssä.

 4. Marja-Liisa Mäntymaa sanoo:

  Olisiko sopiva Käypä hoito-suosituksen vastapari Turha hoito?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *