Käypä hoito -suositukset tutuiksi videoiden ja potilasohjeiden avulla

Käypä hoito -suositusten oheismateriaaleina julkaistaan myös videoita ja potilasohjeita. Videoiden tavoitteena on esitellä suosituksen keskeisimpiä asioita tai antaa välineitä potilasohjaukseen vastaanoton yhteydessä. Kirjallisissa potilasohjeissa esitetään yleiskielisen tekstin ja kuvien avulla potilaan kannalta keskeisiä asioita.

Päivitettyyn atooppisen ekseeman Käypä hoito -suositukseen on lisätty uusia videoita atooppisesen ekseeman hoidosta. Videoissa kerrotaan lasten ja aikuisten atooppisesta ekseemasta, ihon rasvauksesta ja hoidosta sekä rasvausohjauksesta. Katso videot lasten atooppisesta ekseemasta ja aikuisten atooppisesta ekseemasta.

Liikuntaharjoitteluvideoissa esitetään ja opastetaan TULE-vaivoihin liittyviä terapeuttisia harjoitteita niin potilaille kuin terveydenhuollon ammattihenkilöllekin. Aiheina ovat alaselkäkipu, niskakipu, epikondyliitti, polvinivelrikko ja lonkkanivelrikko. Videot ovat kaikille avoimia, joten ne tukevat ohjausta vastaanotolla ja potilaan kotona tapahtuvaa itseharjoittelua.

Itselääkityksen Käypä hoito -suositus sisältää havainnollisia potilasohjeita, joissa kuvataan yleiskielellä kunkin terveysongelman oireet, syyt hakeutua lääkäriin, suositeltu itsehoito sekä itselääkityksessä huomiotavat asiat. Potilasohjeita on tällä hetkellä julkaistuna närästyksen, siitepölyallergian, lasten ja aikuisten ummetuksen ja varvasvälisilsan itsehoidosta ja -lääkityksestä. Potilasohjeet sopivat avuksi apteekin asiakaskohtaamisiin ja ovat asiakkaille luotettava terveystiedon lähde. Niitä voi myös jakaa muissa terveydenhuollon toimipisteissä.

Rannemurtuman kuntoutuksen avuksi on laadittu liikeharjoitteiden kuvia sisältävä potilasohje, jonka voi tulostaa potilaalle mukaan. Omatoiminen, ohjeistettu kotiharjoittelu on tärkeää ja tehdään hoitavan lääkärin tai fysioterapeutin ohjeiden mukaan. Potilasohjeessa esitellään keskeiset aktiiviset, kuormittamattomat harjoitteet ja passiiviset venytykset.

Työn alla on videoita atooppisesta ekseemasta ja sen hoidosta niin terveydenhuollon ammattilaisille kuin myös aikuispotilaille ja lapsipotilaiden vanhemmille.

Tutustu suositusten materiaaleihin: www.kaypahoito.fi > Opi ja ota käyttöön

 

Uutinen päivitetty 26.9.2016. Lisätty tieto atooppisen ekseeman ohjevideoista.