Kymmenes arkkiatri Risto Pelkosen palkinto professori Johanna Mäenpäälle

Kymmenes Arkkiatri Risto Pelkosen palkinto on jaettu XXXVII Tampereen lääkäripäivien avajaisissa 16.3. Tampere-talossa.

Palkinnolla Tampereen lääkäripäivät haluaa korostaa lääkärintyössä vaadittavia monipuolisia ominaisuuksia. Palkinto myönnetään lääkärille, jonka hyvään ammatilliseen osaamiseen liittyy oleellisena osana halu toimia kaikin tavoin potilaan parhaaksi: tieto, taito, ihmisläheinen asenne ja halu pysyä ajan tasalla. Palkinnon sai tänä vuonna professori Johanna Mäenpää. Palkinto on kuvanveistäjä Pirkko Nukarin pronssityö ”Pikkutikka”.

Johanna Mäenpää valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1978 ja naistentautien ja synnytysopin erikoislääkäriksi vuonna 1984. Vuotta myöhemmin hän väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi. Gynekologisen onkologian dosentiksi hän tuli 1987. Tämän jälkeen hän jatkoi kliinikkona Turun yliopistollisessa sairaalassa, lukuun ottamatta vuosina 1994-95 Yhdysvalloissa Teksasin yliopistollisessa sairaalassa vietettyä vuoden jaksoa.

Tampereen yliopistolliseen sairaalaan Johanna Mäenpää siirtyi 1995, aluksi naistenklinikan osastonlääkäriksi siirtyen naistentautien osastonylilääkäriksi vuonna 2009. Vuonna 2010 hänestä tuli myös Tampereen yliopiston synnytys- ja naistentautiopin professori ja naistenklinikan ylilääkäri.

Koko kliinikkouran ajan Johanna Mäenpää on ollut myös aktiivinen tutkija. Hän on mm. julkaissut 126 alkuperäis- ja 35 katsausartikkelia tieteellisissä lehdissä pääosin gynekologisen onkologian alalta. Hän onkin parhaillaan Pohjoismaisen gynekologisen onkologiayhdistyksen presidentti. Aivan viimeaikaisista saavutuksista mainittakoon, että Johanna Mäenpää vaikutti keskeisesti siihen, että Tampereen yliopistolliseen sairaalaan perustettiin viime syksynä onkologinen ns. faasi I/II tutkimusyksikkö, FONK. Näin yksi kansallisestikin merkittävä puute saatiin korjattua, uuden yksikön uskotaan tuovan huomattavasti lisää kliinistä varhaisvaiheen syöpälääketutkimusta Suomeen ja Tampereelle.

Valittaessa Johanna Mäenpäätä 10. Arkkiatri Risto Pelkosen palkinnon saajaksi, valitsijat erityisesti huomioivat sen, että Johanna Mäenpää on onnistunut esimerkillisellä tavalla yhdistämään kliinikko- ja tutkijauran. Hän on erittäin arvostettu ja pidetty kliinikko. Samalla hän on nostanut klinikkansa tieteellisen tuotannon aivan uudelle tasolle.