Professori Anna-Liisa Hartikainen sai Oulun Duodecim-seuran Elias-palkinnon

Oulun Duodecim-seuran kuudes Elias-palkinto on myönnetty 23.2. Pohjolan Lääkäripäivien avajaisissa professori Anna-Liisa Hartikaiselle. Oulun Duodecim-seura jakoi samassa tilaisuudessa myös 5000 euron tutkimusapurahat LT Maarit Niinimäelle ja LT Hannele Pruikkoselle sekä 2000 euron matka-apurahat tieteellisiin kongresseihin osallistumista varten LK Joni Leppäselle, LK Jani Luukkoselle, dosentti Jukka Ronkaiselle, LL Timo Tuoviselle ja LT Erika Wikströmille.

Oulun Duodecim-seuran Elias-palkinto on tarkoitettu lääkärille, joka on merkittävällä tavalla vaikuttanut pohjoissuomalaisen lääketieteen kehitykseen tai toimintaan. Palkinnon saaja voi olla ansioitunut käytännön lääketieteen, tutkimuksen, opetuksen tai hallinnon alalla. Anna-Liisa Hartikainen täyttää erinomaisesti nämä kaikki ehdot.

Anna-Liisa Hartikainen (s.1941) valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Oulun yliopistosta 1967,
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi 1973 ja perinatologian erikoislääkäriksi 1980. Hän väitteli Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortin synnyttäjistä vuonna 1973 ja sai perinatologian dosentuurin 1983. Kliinisen työuransa hän teki Oulun yliopistollisessa sairaalassa pitäen samalla myös yksityisvastaanottoa. Oulun yliopiston lisäksi Hartikainen on ollut Suomen Akatemian tutkijana (1987–1990). Hänet on noteerattu vuosina 2002–2012 julkaisemiensa tieteellisten artikkelien perusteella maailman siteeratuimpien ja vaikutusvaltaisimpien tutkijoiden joukkoon. Hänellä on julkaisuja sekä perinatologian alalta että sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden epidemiologiasta.

Anna-Liisa Hartikainen on kysytty asiantuntija ja hän toimi uransa aikana mm. Suomen Lääkäriliiton valtuuskunnassa, Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen asiantuntijana sekä Lääkintöhallituksen, Stakesin sekä Euroopan Unionin asettamissa asiantuntijatyöryhmissä.

Moni Oulussa lääkäriksi opiskellut muistaa Anna-Liisa Hartikaisen hänen mieleenpainuvista, värikkäistä ja jopa vauhdikkaista luennoistaan ja muusta opetuksestaan. Hartikainen sai kunnian olla Oulun Lääketieteellisen Killan ensimmäinen emäntä eli Alli n:o 1.

Lisätietoja:

Professori Anna-Liisa Hartikainen, Oulun yliopisto, anna-liisa.hartikainen(at)oulu.fi

Hallituksen puheenjohtaja, dosentti Eero Kyllönen, Oulun Duodecim-seura, eero.kyllonen(at)oulu.fi