Tämän päivän koulutuksella rakennetaan huomispäivän Suomi

Suomi, sen hallitus ja koko kansa ovat taloudellisessa pulassa. On ymmärrettävää, että hallitus joutuu esittelemään epätoivottaviakin ratkaisuja ammattiyhdistyksen kaivauduttua asemasotapoteroihin ”mistään saavutetusta ei voi luopua”-asenteella. Mutta ei ole ymmärrettävää, että vaikeina aikoina tulevaisuutemme ylle heitetään synkkä varjo esittämällä ankaria supistuksia koulutukseen ja tutkimukseen. Uhkat kohdistuvat elämänpolun alussa olevista esikoululaisista aina korkeakouluopiskelijoihin ja korkeakoulujen mahdollisuuksiin ylläpitää ja kehittää sivistysmaa Suomea.

Vastikään julkaistussa naapurimme Ruotsin vuoden 2016 budjetissa tiukoista linjauksista huolimatta koulutuksen osuuteen panostettiin lisää n. 300 m€. Ruotsissa on ollut uskallusta menneinä vaikeimpinakin vuosina satsata opetukseen, koulutukseen ja tutkimukseen. Arkkiatri Risto Pelkonen ilmaisi vastikään KYS:n uuden sairaalarajennuksen avajaisissa huolensa koulutuksen ja tutkimuksen rahoituksen alasajosta.

Kirjoittajien oma ala on lääketiede ja uskomme että ”tämän päivän tutkimus on huomispäivän hoitoa”. Lääketieteen tutkimuksen valtionrahoituksen (VTR), joka vuonna 1997 oli jopa reilut 60 m€, kaavaillaan laskevan ensi vuonna tämän vuoden 31m€:sta 15m€:oon. Lasku on niin dramaattinen että ilman sairaaloiden omaa panostusta lääketieteen ja hoidon taso Suomessa romahtaa. Onneksi yliopistosairaalat ovat jo muutaman vuoden tunteneet vastuunsa ja lisänneet omaa tutkimusrahoitustaan. VTR-rahoituksen taso alkaa olla jo ”homeopaattisella” tasolla.  Se ei tarjoa riittäviä ja uskottavia mahdollisuuksia menestyvän tutkimuksen suorittamiselle, tai tuo merkittävää lisää muuhun tutkimusrahoitukseen. Eräs ratkaisu voisi olla, että yliopistosairaalat ottaisivat koko tutkimusrahoituksen ohjat omiin käsiinsä, ja valtio siirtää 15m€ potin kaikkein pienempien kansalaisten hyväksi koulupolun alkuun. Siellä tehdään meille tulevaisuutta, hyvää tai huonoa sen mukaan, millaisia meidän, nyt työiässä olevan sukupolven, päätökset ovat.

Markku Heikinheimo
Professori, HY
Suomen lääketieteen säätiön hallintoneuvoston pj

Juha Hartikainen
Professori, ISY
Suomalainen lääkäriseura Duodecimin valtuuskunnan pj

Markku Savolainen
Professori, OY
Suomalainen lääkäriseura Duodecimin hallituksen pj

Tapio Visakorpi
Professsori, TaY
Suomen lääketieteen säätiön hallituksen pj