Tarttumattomat sairaudet -verkosto: Alaikäiset suojattava sähkösavukkeilta

Sähkösavukkeet on saatava pikaisesti säätelyn piiriin, ikärajoitusten taakse ja pois kauppojen kassoilta, vaatii Tarttumattomat sairaudet -verkosto, jonka puheenjohtajana Suomalainen Lääkäriseura Duodecim toimii vuosina 2015–2016.

Nikotiinittomat sähkösavukkeet ovat löytäneet tiensä suomalaisten kauppojen ja kioskien kassoille. Sähkösavukkeiden ja niissä käytettävien nikotiinittomien nesteiden valmistuksen ja turvallisuuden valvonta on puutteellista. Niitä voidaan myydä laillisesti myös alaikäisille.

Tieto sähkösavukkeiden haitoista on vielä hyvin niukkaa, mutta ne eivät ole vaarattomia. Keuhkot ovat herkkä elin, josta aineet imeytyvät koko elimistöön ja jotka vaurioituvat helposti varsinkin kasvun ja kehityksen aikana. Sähkösavukkeissa käytettävien nesteiden tarkkaa sisältöä ei tiedetä, mutta useat sisältävät runsaita määriä erilaisia ainesosia kuten liuotinaineita, mahdollisia karsinogeeneja ja genotoksiineja. Erilaisten makuaineiden ja helposti hengitettävän höyryn avulla nuorten on helppoa opetella tupakointia ja kynnys tupakkatuotteiden käyttöön madaltuu.

Nikotiinia sisältävillä nesteillä ei toistaiseksi ole Suomessa myyntilupaa. Sähkösavukkeissa käytettävät nikotiinipitoiset nesteet ostetaankin nyt ulkomailta, usein internetin kautta. Nikotiinipitoisuudet on todettu hyvin vaihteleviksi ja tuoteselosteissa on löydetty virheitä.

Tarttumattomat sairaudet -verkosto pitää tärkeänä , ett ä sähkösavukkeet ja niissä käytettävät nesteet saatetaan kunnollisen valvonnan ja säätelyn piiriin. Lapset ja nuoret on suojattava sähkösavukkeilta ja niissä käytettäviltä sekä nikotiinia sisältäviltä että sisältämättömiltä nesteilt ä.

Sähkösavukkeita markkinoidaan kritiikittömin viestein, ja ne esitetään harhaanjohtavasti tupakkavieroitustuotteina. Tupakkavierotukseen on olemassa turvallisia ja tieteellisesti vaikuttaviksi osoitettuja vaihtoehtoja.

Maailman tupakatonta päivää vietetään vuosittain toukokuun viimeisenä päivänä.

Tarttumattomat sairaudet -verkosto on Suomen suurimpien kansanterveys-, potilas- ja asiantuntijajärjestöjen yhteistoimintaverkosto. Toiminnassa mukana ovat Aivoliitto, Filha, Hengitysliitto, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Suomen Diabetesliitto, Suomen Mielenterveysseura, Suomen Sydänliitto ja Suomen Syöpäyhdistys. Verkoston järjestöt kattavat kansanterveyden ja kansantalouden kannalta tärkeimmät sairausryhmät. Lisätietoa verkostosta ja sen tavoitteista löytyy osoitteesta www.tarttumattomat.fi.

Lisätietoja:

Pääsihteeri Matti Rautalahti, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, p. 09 6188 5203, matti.rautalahti@duodecim.fi

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim  on vuonna 1881 perustettu tieteellinen yhdistys, joka kehittää lääkärin ammattitaitoa ja käytännön työtä täydennyskoulutuksen, julkaisujen ja apurahojen avulla. Seuraan kuuluu yli 21 000 lääkäriä ja lääketieteen opiskelijaa sekä 100 jäsenyhdistystä.
Kustannus Oy Duodecim  julkaisee lääkäreille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille suunnattuja oppi- ja käsikirjoja sekä tietokantoja päivittäisen työnteon tueksi. Tarjoamme myös luotettavaa ja ymmärrettävää tietoa terveydestä ja sairauksista suurelle yleisölle