Duodecim palkitsi probioottitutkimuksen uranuurtajan

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt vuoden 2016 Matti Äyräpään palkinnon lastentautiopin professori, LT Erika Isolaurille. Professori Isolauri työryhmineen on tutkimuksissaan tehnyt merkittäviä löydöksiä suoliston hyvien bakteerien terveyttä edistävistä vaikutuksista. Palkinto luovutetaan Isolaurille Helsingin Lääkäripäivien avajaisissa 13.1.2016.

– Professori Erika Isolauri on kansainvälisesti arvostettu ja ansioitunut lääketieteen tutkija, jonka tutkimusten tulokset ovat muuttaneet hoitokäytäntöjä ja avanneet uusia tutkimussuuntia. Isolauri on eniten siteerattu kliininen probioottitutkija maailmassa, toteaa palkinnon perusteluista Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin hallituksen puheenjohtaja, professori Markku Savolainen.

Erika Isolaurin perustama monialainen tutkimusryhmä (Nutrition, Allergy, Mucosal Immunology, Intestinal Microbiota) on tuottanut uraauurtavaa tutkimusnäyttöä ei-tarttuvien tautien lisääntymisen syistä, allergisiin sairauksiin liittyvistä ravitsemuksellisista tekijöistä sekä ravinnon ja rintaruokinnan yhteydestä terveyteen.

Ihmisen ja mikrobiston vuorovaikutus on lääketieteessä ajankohtainen tutkimuskohde, jonka avulla pyritään löytämään vastauksia useisiin kansanterveydellisesti vakaviin ongelmiin. Probioottitutkimus on laajentunut kansainvälisestikin merkittäväksi tutkimusalaksi esimerkiksi allergian ja liikalihavuuden kehittymisen selvittämisessä. Hyvän mikrobitasapainon on todettu myös vahvistavan vastustuskykyä ja ehkäisevän tiettyjä infektiosairauksia.

Isolauri ja hänen tutkimusryhmänsä ovat probioottien hyödyntämistä koskevassa tutkimustyössään noudattaneet niin sanottua translationaalista eli monitieteistä ja kaksisuuntaista lähestymistapaa, jolla pyritään toisaalta nopeasti soveltamaan tutkimuksen tuottamia tuloksia hoitotyössä, ja samalla hyödynnetään potilastyötä ja -näytteitä tautimekanismien selvittämisessä. Erika Isolaurin julkaisut ja hänen tutkimusryhmänsä tuotanto ovat nostaneet Turun yliopiston alan johtavaksi toimijaksi.

Vaikuttavaa tutkimustyötä

Professori Isolaurilla on merkittäviä ansioita tutkijakouluttajana sekä asiantuntijana lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä luottamustehtävissä.

– Erika Isolaurin tutkimustyö on vaikuttavaa monestakin näkökulmasta, sanoo professori Markku Savolainen. Isolaurin mittava tieteellinen tuotanto käsittää yli 400 julkaisua, ja Isolauri on ollut kutsuttu puhuja kansainvälisissä tieteellisissä kokouksissa yli 150 kertaa. Hän on urallaan ohjannut 23 väitöskirjaa ja hänen oppilaansa ovat hyvin menestyneitä ja palkittuja itsenäisiä tutkijoita, Savolainen jatkaa.

Professori Isolaurille on myönnetty tutkimustyöstä lukuisia tunnustuksia ja palkintoja kuten Lastentautien tutkimussäätiön Helena ja Niilo Hallman -palkinto, Harvard Medical Schoolin Marvin L. Dixon -muistoluento ja The IDF Elie Metchnikoff Prize 2010, kategoriassa ”Nutrition and Health” (yhdessä professori Seppo Salmisen kanssa).

Isolauri nimitettiin Turun yliopiston Lastentautiopin professoriksi vuonna 2005, missä hän toimii oppiaineen esimiehenä ja vuodesta 2014 alkaen kliinisen laitoksen johtajana. Hän on TYKSin Lasten ja nuorten klinikan ylilääkäri ja vastaa klinikan tutkimuksesta ja opetuksesta.

–—————————————————————————————-
Matti Äyräpää kuului Duodecim-seuran alkuvuosien kantaviin voimiin. Hänen nimeään kantava palkinto jaetaan vuosittain tammikuussa Helsingissä pidettävien Lääkäripäivien avajaisissa, jolloin palkinnon saaja pitää Matti Äyräpää -luennon. Luennon pitäjän valitsee valiokunta, jonka puheenjohtajana toimii Lääkäriseura Duodecimin hallituksen puheenjohtaja, ja johon lisäksi kuuluu Duodecimin, Finska Läkaresällskapetin ja jokaisen lääketieteellisen tiedekunnan nimeämät edustajat. Luento julkaistaan Aikakauskirja Duodecimissa.