Lääkäriseura Duodecim palkitsi neurokirurgian professori Juha Hernesniemen

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim myönsi Helsingin yliopiston neurokirurgian professori Juha Hernesniemelle Konrad ReijoWaaran palkinnon vuosipäivän symposiumissaan 20.11.2015. Palkinnon suuruus on 20 000 euroa. Professori Juha Hernesniemi on tehnyt poikkeuksellisen uran kliinisenä neurokirurgina ja mikroneurokirurgisten tekniikoiden kehittäjänä, opettajana ja tutkijana.

Juha Hernesniemi opiskeli lääkäriksi Zürichissä 1966–73 ja tutustui jo silloin mikrokirurgiseen leikkaustoimintaan. Hän erikoistui neurokirurgiaan Helsingissä ja siirtyi Kuopion yliopistolliseen sairaalaan neurokirurgian poliklinikkaan 1980. Vuonna 1997 hän siirtyi Helsinkiin neurokirurgian professoriksi ja HYKS:n neurokirurgian osaston ylilääkäriksi. Hän uudisti klinikan ja kehitti siitä nopeasti yhden maailman johtavista neurokirurgian yksiköistä.

Professori Hernesniemi on osallistunut urallaan yli 70 000 neurokirurgisen potilaan hoitoon ja suorittanut yli 16 000 keskushermostoon kohdistuvaa leikkausta. Hänellä on poikkeuksellisen laaja kokemus Suomessa yleisen aivovaltimon pullistuman eli aneurysman repeämisestä johtuvista leikkauksista. Tieto hänen taidoistaan on tuonut Töölön sairaalaan kymmeniä vaikeahoitoisista aivoverisuonisairauksista ja aivokasvaimista kärsiviä ulkomaisia potilaita.

– Juha Hernesniemi on kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen kirurgi maailmalla. Lähes 3000 neurokirurgia kaikkialta maailmasta on käynyt seuraamassa Hernesniemen leikkauksia Töölön sairaalassa. Hän on leikannut satoja potilaita myös ulkomaisissa neurokirurgian yksiköissä ja pitänyt kymmeniä leikkauskursseja ympäri maailmaa. Hernesniemi tunnetaan kansainvälisesti alansa ehdottomana auktoriteettina ja opettajana, sanoo Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin hallituksen puheenjohtaja professori Markku Savolainen.

Mikrokirurginen leikkaustekniikka vähentää vaativien leikkauksien komplikaatioita

Professori Hernesniemi on urallaan keskittynyt mikroneurokirurgisten tekniikoiden kliiniseen tutkimukseen. Mikrokirurgisen leikkaustekniikan soveltaminen on olennaisesti vähentänyt vaativien leikkausten komplikaatioita ja verensiirtojen tarvetta leikkauksissa.

Hernesniemi johtaa vuosittain Töölön sairaalassa viikon mittaisen kansainvälisen mikroneurokirurgian Helsinki Live Demonstration Course in Operative Microneurosurgery -leikkauskurssin, jota pidetään yleisesti parhaimpana maailmassa. Osallistujat ovat valmiita kirurgeja, ja leikkausten seuraamisella on työssä kehittymisen kannalta suuri merkitys. Leikkaukset myös videoidaan leikkausmikroskoopin kautta. Leikkauksia seuraavat neurokirurgit analysoivat videoita omaksi opiksi ja editoivat niitä julkaisukäyttöön.

– Professori Hernesniemi on ollut luomassa uutta mikroneurokirurgian julkaisukulttuuria, jossa neurokirurgian lehtien artikkeleihin lisätään videoklippejä, jotka voidaan ladata netin kautta omaan käyttöön kaikkialla maailmassa, Savolainen kertoo.

Palkittu edelläkävijä ja esikuva

Juha Hernesniemi jää 2015 eläkkeelle Helsingin yliopiston neurokirurgian virasta. Urallaan hän on omistautunut täysin neurokirurgisten potilaiden hoitoon työskentelemällä päivittäin klo 6–22, jona aikana hän on tehnyt 2-6 listaleikkausta ja hoitanut lähetteisiin liittyvän kirjeenvaihdon. Lisäksi hän on päivystänyt noin 2 kertaa viikossa jatkaen työpäiväänsä iltaan ja yöhön akuutilla neurokirurgialla.

– Juha Hernesniemi kuuluu harvojen suurten neurokirurgien joukkoon. Tuhannet kansainvälisten kollegoiden opintokäynnit hänen leikkauksissaan on osoitus harvinaisesta tunnettuudesta ja arvostuksesta. Hernesniemi on itse aiemmin todennut Suomen Kuvalehden haastattelussa, että kyse on mitä suurimmassa määrin ryhmätyöstä: ”Tätä työtä ei voi tehdä yksin. Mitä parempi ryhmä, sitä parempi lopputulos.”, Savolainen toteaa.

Konrad ReijoWaaran palkinto jaetaan vuosittain ensisijaisesti käytännön työtä tekevälle lääkärille, joka on sekä potilaiden että kollegoiden arvostama. Duodecimin sääntöjen mukaan palkitun työtä tulee leimata korkea ammattitaito, ahkeruus, auttamisen halu, rehellisyys ja ystävällisyys.