Terveysfoorumi 2021

14.4.2021

klo 9.00–14.00

Verkkolähetys Katso kartalta

Korona tuli, levisi ja on keskuudessamme. Kamppailua tilanteen hallitsemiseksi käydään edelleen, mutta joko pystymme sanomaan, mikä voitti ja mikä hävisi: tutkimusnäyttö, teoria, arvot, kansan hyvinvointi vai poliittinen tahtotila?

Asiantuntijat pohtivat, mitä hintaa maksoimme ja maksamme epidemian hallinnasta, miten on käynyt muulle terveydenhuollolle ja millainen hoitovelka on kertynyt.

Muun muassa näistä teemoista keskustellaan vuoden 2021 Terveysfoorumissa, jonka esitykset lähetetään verkkolähetyksenä Kelasta 14.4. klo 9–14. Liity joukkoon kuulemaan mielenkiintoisia ja ajankohtaisia puheenvuoroja!

Kenelle

  • terveydenhuollon päättäjille
  • terveydenhuollon luottamushenkilöjohdolle
  • terveydenhuollon tutkijoille ja valvontaviranomaisille

Tavoitteet

Seminaarin tavoitteena on jatkaa keskustelua terveydenhuollon priorisoinnista erityisesti koronapandemian aikana saatujen kokemusten valossa.

Ohjelma

9:00 Tilaisuuden avaus
Arkkiatri Risto Pelkonen

Teema 1: Vaihtoehtoiskustannukset
Puheenjohtaja Janne Leinonen, Kela

9:10 Mitä ”hintaa” maksoimme epidemian leviämisen hidastamisesta
Heikki Hiilamo, THL
Kommentti: Lauri Kuosmanen, Itä-Suomen yliopisto

9:50 Rahankäyttö koronaepidemiassa vs. muussa terveydenhuollossa
Pekka Rissanen, THL
Kommentti: Timo Aronkytö, Vantaan kaupunki

10:30 Hoitovelka
Sirkku Pikkujämsä, STM
Jarmo Koski, Essote

11:10 Tauko

Teema 2: Päätöksenteon ja suositusten kysymyksiä
Puheenjohtaja Ilona Autti-Rämö, STM

12:30 Säännöstelyn perusteista
Pekka Louhiala, TaY
Kommentti: Mika Valtonen, TYKS

13:10 Tutkimustieto, arvot ja suositukset
Markku Tervahauta, THL
Marjukka Mäkelä

13:50 Yhteenveto ja päätös
Taina Mäntyranta, STM

Asiantuntijat

Heikki Hiilamo, THL
Tutkimusprofessori Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Hän on osallistunut sote-uudistuksen valmisteluun useiden asiantuntijaryhmien jäsenenä ja lausunnonantajana.

Lauri Kuosmanen, Itä-Suomen yliopisto
Hoitotieteen dosentti ja mielenterveyden moniottelija. Hänellä on pitkä kokemus sotepalveluiden muotoilijana ja uuden toiminnan mahdollistajana.

Pekka Rissanen, THL
Tietoylijohtaja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Hänen asiantuntemuksensa alueita ovat muun muassa terveydenhuoltojärjestelmän ja vanhustenhuollon palvelujen taloudellinen tutkimus, taloudellinen arviointitutkimus ja palvelujärjestelmän arviointi.

Timo Aronkytö, Vantaan kaupunki
Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon johtaja, jolla on pitkä kokemus sosiaali- ja terveydenhuollon johtamisesta ja muutoksen aikaansaamisesta.

Sirkku Pikkujämsä, sosiaali- ja terveysministeriö
Lääketieteen tohtori ja lääkintöneuvos, jolla on pitkä kokemus terveydenhuollon johto- ja kehittämistehtävissä palvelujärjestelmässä ja valtionhallinnossa.

Jarmo Koski, Essote
Essoten johtajaylilääkäri. Koulutukseltaan hän on lääketieteen lisensiaatti, työterveyshuollon, yleislääketieteen ja ympäristöterveydenhuollon erikoislääkäri.

Pekka Louhiala, TaY
Lääketieteen filosofian ja etiikan professori (ma) Tampereen yliopistossa, lastenlääkäri. Louhialalla on toinen jalka tukevasti lääketieteessä, toinen filosofiassa.

Mika Valtonen, TYKS
Aikuisten teho-osaston ylilääkäri, Suomen Tehohoitoyhdistyksen puheenjohtaja.

Markku Tervahauta, THL
Pääjohtaja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja. Koulutukseltaan lääketieteen tohtori ja terveydenhuollon erikoislääkäri. Työskennellyt aiemmin muun muassa sosiaali- ja terveystoimialan johtajana Lahdessa ja Kuopiossa, Leppävirran kunnanjohtajana ja tutkijana Seven Countries Study -tutkimuksessa 1990-luvulla.

Marjukka Mäkelä, emeritaprofessori
Yleislääketieteen professori, jonka lempiaihe on parhaan saatavilla olevan tiedon saattaminen käyttöön merkittävien päätösten pohjaksi. Hän käynnisti näyttöön perustuvien Käypä hoito -suositusten tekemisen lääkäriseura Duodecimissa ja johti 12 vuotta kansallista terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikköä FinOHTAa. Hän odottaa, että poliittiset päättäjät rohkaistuisivat avoimiin priorisointilinjauksiin Suomenkin terveydenhuollossa.

Taina Mäntyranta, sosiaali- ja terveysministeriö
Johtaja ja lääkintöneuvos sosiaali- ja terveysministeriöllä.

Osallistumismaksu

Tapahtuma on maksuton.

Lisätiedot

Kansaneläkelaitos

Järjestäjät

Duodecim
Hammaslääkäriliitto
Kela
Lääkäriliitto
Kuntaliitto
STM
THL