Koronaepidemia saattanut kiihdyttää lasten lihomista

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan lasten lihominen todennäköisesti kiihtyi koronapandemian aikana. Erityisesti tämä koskee lapsia, jotka olivat lihavia jo ennen pandemiaa.

Pediatrics-lehden julkaisemat tulokset perustuvat melkein 2 000 yhdysvaltalaislapsen seurantaan, joka kattoi pandemia-ajan ja kolme sitä edeltävää vuotta. Lapset olivat 2–19-vuotiaita.

Pandemian aikana lasten painoindeksit suurenivat vuoden aikana keskimäärin 0,25 yksikköä enemmän kuin ennen pandemiaa. Lihavien lasten painoindeksi nousi selvästi todennäköisemmin kuin muiden, mutta suurituloisimpien perheiden lapsiin pandemia ei vaikuttanut. Varakkaiden perheiden lasten painoindeksit päinvastoin pienenivät pandemian aikana, tutkijat havaitsivat.

Koulujen ja harrastuspaikkojen sulkeminen ja liikkumisrajoitukset selittävät todennäköisesti osan muutoksesta, tutkijat kirjoittavat. On myös mahdollista, että koronarajoitukset muuttivat lasten ruokavalioita huonompaan suuntaan.

Suomessa vuonna 2020 2–16-vuotiaista pojista kolmannes ja tytöistä viidennes oli ylipainoisia. Pojista yhdeksän sadasta ja tytöistä neljä sadasta oli luokiteltavissa lihaviksi.

Uutispalvelu Duodecim

(Pediatrics 2022;150:e2022056552)

https://doi.org/10.1542/peds.2022-056552