Aivojen sähköstimulaatio saattaa parantaa aikuisen ADHD-potilaan tarkkaavaisuutta

Kotona tehtävä aivojen sähköinen stimulointi voi tuoreen tutkimuksen perusteella lievittää ADHD-tarkkaavaisuushäiriöön kuuluvaa tarkkaamattomuutta. Vaikutus havaittiin aikuispotilailla, jotka eivät olleet stimulanttilääkityksellä.

Potilaat käyttivät kotonaan aivostimulaattoria neljän viikon ajan puoli tuntia päivässä. Osallistujia oli 64 ja heistä puolet satunnaistettiin varsinaiseen hoitoon ja puolet käytti laitteita, jotka eivät stimuloineet tarkkaavaisuuteen liittyviä aivoalueita.

Neljän viikon stimulaation seurauksena potilaiden tarkkaavaisuuskyky parantui selvästi enemmän kuin lumeryhmäläisten, tutkijat havaitsivat. Hoito oli turvallista, mutta osa sai siitä lieviä haittavaikutuksia, kuten ihon punoitusta, pääkipua ja lieviä päänahan palovammoja.

Aivostimulaatiota on kokeiltu tarkkaavaisuushäiriön hoidossa aiemminkin, mutta tulokset ovat vaihdelleet. Yleensä hoito on annettu klinikalla ammattilaisten valvonnassa, mutta laitteiden kehityksen myötä potilaat voivat käyttää niitä itse kotonaan. Aivoja stimuloivat elektrodit on kiinnitetty uimamyssyä muistuttavaan päähineeseen, joten ne on helppo asentaa oikein.

Nyt julkaistu tutkimus on pienehkö ja tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta aineisto on silti suurempi kuin aiemmissa satunnaistetuissa ja lumekontrolloiduissa tutkimuksissa.

Tulokset julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Psychiatry 2022;79:847–856)

https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2022.2055