Terveellinen ruoka ja liikunta saattavat lisätä Parkinson-potilaan elinvuosia

Monipuolista ja terveellistä ruokavaliota noudattavat ja fyysisesti aktiiviset Parkinson-potilaat näyttäisivät elävän muita pitempään, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja siihen osallistui 1 250 Parkinsonin tautia sairastavaa, joista 940 menehtyi 32–34-vuotisen seurannan aikana.

Kun tutkijat vertasivat terveellisintä ruokavaliota noudattavia epäterveellisimmin syöviin, terveellistä ruokavaliota noudattavien riski menehtyä seurannan aikana oli 30–40 prosenttia pienempi. Fyysisesti aktiivisimmat menehtyivät seurannan aikana 30–50 prosenttia epätodennäköisemmin.

Yhteydet havaittiin analyyseissa, joissa tarkasteltiin Parkinson-diagnoosia edeltävää sekä sen jälkeistä ruokavaliota ja fyysistä aktiivisuutta. Voimakkain yhteys nähtiin potilailla, jotka sekä liikkuivat paljon että söivät terveellisesti.

Runsaana pidettiin esimerkiksi 10–20 tunnin kävelyä viikossa tai 5–9 tuntia raskaampaa liikuntaa. Terveellinen ruokavalio sisälsi säännöllisesti hedelmiä, kasviksia, täysjyväviljaa, pähkinöitä, palkokasveja, terveellisiä rasvoja ja vähänlaisesti epäterveellisiä rasvoja, suolaa, alkoholia, lisättyä sokeria sisältäviä ruokia ja juomia, punaista lihaa ja teollisesti prosessoituja lihatuotteita.

Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, joka aiheuttaa mm. lepovapinaa, liikkeiden hidastumista ja jäykkyyttä. Tautia ei voida parantaa, mutta lääkkeet ja kuntoutus hillitsevät oireita. Parkinsonin tautia sairastaa noin 16 000 suomalaista.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2022;5:e2227738)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.27738