Kannabiksen laillistaminen todennäköisesti lisännyt käyttöä Yhdysvalloissa

Kannabiksen käyttö on lisääntynyt Yhdysvaltojen osavaltioissa, joissa kannabis laillistettiin vuonna 2014, tuore tutkimus osoittaa. Tulosten perusteella laillistaminen ei välttämättä ole saanut ihmisiä kokeilemaan kannabista, mutta sitä jo valmiiksi käyttävät ovat lisänneet käyttökertoja.

Addiction-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin aikuisia kaksospareja, joista toinen asui osavaltiossa, jossa kannabis laillistettiin vuonna 2014 ja toinen osavaltiossa, jossa käyttö on laitonta. Kaikkiaan tutkimukseen osallistui 3 500 henkilöä. Tarkastelemalla kaksosia tutkijat pystyivät sulkemaan pois monien sekoittavien taustatekijöiden vaikutuksen.

Kun vuotta 2014 edeltävä käyttö huomioitiin, kannabiksen laillistaneessa osavaltiossa asuvien käyttökerrat lisääntyivät 24 prosenttia enemmän kuin muissa osavaltioissa asuvien.

Tulokset olivat samanlaisia erillisessä analyysissa, jossa keskityttiin 111 identtiseen kaksospariin. Heillä käyttö lisääntyi keskimäärin 20 prosenttia laillistamisen jälkeen, kun vertailukohtana olivat identtiset sisarukset, joiden osavaltioissa kannabis oli yhä kielletty.

Havainnot viittaavat siihen, että kannabiksen laillistaminen lisäsi monien kannabista käyttävien käyttökertoja. Todennäköisesti tuloksiin ovat kuitenkin vaikuttaneet muutkin seikat, joita tutkimuksessa ei huomioitu. On esimerkiksi mahdollista, että laillistamisen jälkeen ihmiset kertovat kannabiksen käytöstä vapaammin, mikä voi vaikuttaa tuloksiin.

Uutispalvelu Duodecim

(Addiction 2022;DOI:10.1111/add.16016)

https://doi.org/10.1111/add.16016