Jalkapallo sopii myös verenpaineen alentamiseen

Viikoittaiset jalkapalloharjoitukset voisivat auttaa monia keski-ikäisiä alentamaan verenpainettaan. Saksalaistutkimuksessa tämä todettiin yli 45-vuotiailla kohonnutta verenpainetta potevilla miehillä, jotka olivat lopettaneet liikuntaharrastukset jo vuosia sitten.

Tutkimuksen perusteella viikoittainen 90 minuutin jalkapalloharjoitus johti verenpaineen merkittävään alentumiseen. Osallistujien verenpaineet olivat keskimäärin 142/88 mmHg tutkimuksen alussa, mutta puolen vuoden harjoittelun jälkeen ne olivat laskeneet tasolle 131/82 mmHg. Hyödyt näkyivät lääkärin vastaanotolla mitattuna sekä vuorokausimittauksissa.

Jalkapalloryhmään osallistuneita verrattiin samanikäisiin miehiin, jotka toimivat verrokkeina. Verrokkien verenpaine nousi seurannan aikana. Jalkapalloa pelanneet myös laihtuivat keskimäärin 3 kiloa, verrokit lihoivat vajaat 2 kiloa.

Monien verenpainelukemat laskivat niin paljon, että jalkapalloharjoitusten ansiosta heidän verenpainelääkityksiään voitiin vähentää.

Samanlaiset muutokset saisi todennäköisesti aikaan myös muilla urheilulajeilla, mutta jalkapallo on monille mieluinen laji, mikä lisää motivaatiota ja sitoutumista liikuntaan. Noin puolet länsimaiden väestöstä liikkuu suosituksia vähemmän. Liikunta auttaa kohonneen verenpaineen hoidossa ja ehkäisyssä.

Tutkimukseen osallistui 200 yli 45-vuotiasta miestä, joista puolet satunnaistettiin viikoittaisiin jalkapallovalmentajan vetämiin harjoituksiin. Fyysinen kontakti ja taklaukset oli kiellettyjä ja pelien ja harjoitusten lomassa myös venyteltiin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of Hypertension 2021;DOI:10.1097/HJH.0000000000002935)

https://doi.org/10.1097/HJH.0000000000002935