Masennuslääkityksen lopettaminen suurentaa uusiutumisriskiä, vaikka potilas kokisi olevansa kunnossa

Pitkään masennuslääkityksellä olleiden potilaiden masennusoireet uusiutuvat todennäköisemmin, jos heidän lääkityksensä vähitellen lopetetaan. Tämä havaitaan perusterveydenhuollon potilailla, jotka kokevat vointinsa niin hyväksi, että pärjäisivät ilman lääkkeitä.

Tiedot käyvät ilmi brittitutkimuksesta, jossa 480 masennuspotilasta satunnaistettiin joko jatkamaan tai vähitellen lopettamaan lääkityksensä. Kaikki osallistujat olivat olleet masennuslääkityksellä ainakin kaksi vuotta ja uskoivat jo pärjäävänsä ilman sitä.

Kun potilaita seurattiin vuoden ajan, masennusoireet uusiutuivat 40 prosentilla lääkitystä jatkaneista ja 55 prosentilla lääkityksen lopettaneista. Lääkityksen lopettaneilla oli myös enemmän ahdistus- ja vieroitusoireita. Tutkimuksen päättyessä lääkityksen lopettaneista 40 prosenttia oli palannut lääkehoitoon.

Brittien tulokset ovat tervetulleita, sillä aikaisemmat tutkimukset ovat koskeneet lähinnä erikoissairaanhoidon potilaita, jotka ovat olleet masennuslääkityksellä lyhempiä aikoja.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Eriasteiset masennustilat ovat hyvin yleisiä. Lievistä masennustiloista kärsii noin 10–15 prosenttia ja vakavista masennustiloista noin 5 prosenttia ihmisistä.

Uutispalvelu Duodecim

(New England Journal of Medicine 2021;385:1257–1267)

https://doi.org/10.1056/NEJMoa2106356