Päivittäinen juominen humalajuomista suurempi ruoansulatuskanavan syöpien riski

Alkoholi suurentaa ruoansulatuskanavan syöpien vaaraa, mutta juodun alkoholin määrän lisäksi riskiin vaikuttavat juomatavat. Tuoreen tutkimuksen perusteella vähäinen, mutta päivittäinen alkoholin käyttö voi olla vaarallisempaa kuin kerralla juodut suuremmat määrät.

Korealaistutkijoiden havainnot perustuvat lähes 12 miljoonan keskimäärin 54-vuotiaan korealaisen rekisteritietoihin. Tutkimuksen alussa osallistujat olivat terveitä, mutta kuusivuotisen seurannan aikana heistä 320 000 sairastui ruoansulatuskanavan syöpään.

Verrattuna raittiisiin osallistujiin sairastumisriski oli sitä suurempi mitä enemmän alkoholia potilas joi. Kuitenkin verrattaessa saman verran viikossa alkoholia käyttäviä tilanne muuttui. Tällöin riski oli suurin osallistujilla, jotka joivat usein, vaikka kerta-annokset olisivat olleet pieniä. Humalahakuinen juominen, jolloin alkoholia juotiin paljon kerralla, ei ollut yhtä suuri syöpäriski, tutkijat havaitsivat.

Korealaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä juomatapojen vaikutuksia syöpäriskiin on tutkittu vähänlaisesti, vaikka alkoholin syöpävaikutukset on tiedetty jo kauan. Tarkkaa mekanismia tutkimuksessa ei voitu selvittää, mutta jatkuva altistuminen alkoholille voi edistää syövän kehittymistä monella tapaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vatsa-, ruokatorvi-, paksu- ja peräsuoli-, maksa-, sappi- ja haimasyöpää. Alkoholin käyttö suurensi niiden kaikkien riskiä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2021;DOI:10.1001/jamanetworkopen.2021.20382)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.20382