Univaje nostaa verenpainetta varsinkin naisilla

Univaje voi johtaa verenpaineen kohoamiseen ja verisuonten toiminnan heikentymiseen jo runsaan viikon kuluessa. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaikutus havaitaan etenkin naisilla.

Hypertension-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 20 tervettä parikymppistä miestä ja naista nukkui valvotuissa oloissa 4- ja 9-tuntisia yöunia. Jaksojen välissä oli kolmen päivän väli.

Koehenkilöiden vuorokausiverenpaine oli keskimäärin 2 mmHg korkeampi univajeen aikana, minkä lisäksi verisuonten sisäpintojen toiminta heikkeni ja noradrenaliinin pitoisuus veressä suureni. Myös unenaikainen verenpaine oli korkeampi univajejakson aikana.

Tarkemmissa analyyseissa vaikutukset havaittiin pääasiassa naisilla. Heillä vuorokausiverenpaine oli 8 mmHg ja unenaikainen verenpaine 11 mmHg korkeampi univajeen aikana.

Tulokset vahvistavat näyttöä univajeen haitoista ja osoittavat niiden ainakin verenpaineen osalta olevan suurempia naisilla. Aiemmissa tutkimuksissa univaje on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen vaaraan.

Uutispalvelu Duodecim

(Hypertension 2021;DOI:10.1161/HYPERTENSIONAHA.121.17622)

https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.121.17622