Kenguruhoito parantaa pikkukeskosen ennustetta – hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman pian

Pienten keskosvauvojen ennuste paranee huomattavasti, jos he pääsevät kenguruhoitoon heti syntymästä alkaen. Kenguruhoidossa äiti tai isä pitää lasta ihokontaktissa mahdollisimman paljon.

Kenguruhoidon hyödyt on tunnettu tätä ennenkin, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan ne ovat suurempia, jos hoito aloitetaan pian syntymän jälkeen eikä vasta, kun vauvan tila on vakiintunut.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä, ja siinä oli mukana 3 200 vauvaa ja äitiä. Vauvat painoivat syntyessään 1–1,8 kiloa.

Puolet vauvoista satunnaistettiin kenguruhoitoon heti syntymän jälkeen ja puolet laitettiin keskoskaappiin ja tavanomaiseen hoitoon ja vasta sitten kenguruhoitoon.

Heti syntymän jälkeen kenguruhoitoon päässeiden riski menehtyä kuukauden sisällä oli jopa neljänneksen pienempi kuin verrokkiryhmäläisten, tulokset osoittivat. Varhainen kenguruhoito esti yhden kuoleman jokaista 27 hoidettua kohden, tutkijat laskivat.

Välittömästi kenguruhoitoon laitetut olivat äitinsä kanssa ihokontaktissa keskimäärin 17 tuntia vuorokaudessa, verrokit vain 1,5 tuntia. Tutkimus tehtiin Afrikassa ja Intiassa.

Tulokset vahvistavat näyttöä kenguruhoidon hyödyistä pikkukeskosten hoidossa ja osoittavat tehon olevan suurempi, jos hoito aloitetaan pian syntymän jälkeen. Kenguruhoidon vaikutusmekanismeja ei tunneta tarkoin, mutta se mm. edistää äidin bakteerikantojen siirtymistä ja imetystä. Myös infektioiden riski pienenee, kun lasta käsittelee vähemmän ihmisiä.

Uutispalvelu Duodecim

(NEJM 2021;384:2028–2038)

https://doi.org/10.1056/NEJMoa2026486