Alkoholin käytön vähentäminen parantaa katetriablaation tuloksia eteisvärinäpotilailla

Eteisvärinän katetriablaatiohoito onnistuu paremmin, jos potilas vähentää alkoholin käyttöä operaation jälkeen. Alkoholin välttäminen parantaa eteisvärinäpotilaiden ennustetta muutenkin, tutkimuksista tiedetään.

Katetriablaatiossa sydämen sähköistä toimintaa muokataan verisuoniteitse tehtävällä sydämen sisäisellä toimenpiteellä. Operaatiolla eristetään eteislihassäikeitä, jotka sotkevat sydäneteisten sähköistä toimintaa, jolloin sähköinen aktiivisuus säilyy järjestyneenä.

Tiedot käyvät ilmi Circulation-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, johon osallistui 1 700 katetriablaatiohoitoon ohjattua eteisvärinäpotilasta.

Alkoholin käyttöä vähentäneiden eteisvärinä ja eteistakykardia uusiutui noin 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin potilaiden, jotka eivät vähentäneet juomista, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin vuoden seurannassa.

Yhdessä aikaisempien tulosten kanssa havainnot korostavat alkoholin käytön vähentämisen tärkeyttä eteisvärinää sairastavilla. Alkoholi on myös eteisvärinän riskitekijä.

Arviolta 500 000 suomalaista on alkoholin riskikäyttäjiä eli heille alkoholin käyttö on selvä terveyshaitta. Alkoholiriippuvaisia on noin 5–10 prosenttia suomalaisista.

Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Se suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Uutispalvelu Duodecim

(Circulation 2021;DOI:10.1161/CIRCEP.121.009770)

https://doi.org/10.1161/CIRCEP.121.009770