Painoindeksi kertoo naisen ja vyötärölihavuus miehen eteisvärinäriskistä

Lihavuus on tunnettu eteisvärinä-rytmihäiriöiden riskitekijä, mutta lihavuuden eri mittaustavat saattavat antaa erilaisen riskiarvion miehille ja naisille. Tuoreen tutkimuksen perusteella painoindeksi sopii paremmin naisille ja vyötärön ympärys miehille. Havainnot perustuvat mittavaan, yli 2 miljoonan potilaan terveystiedot kattavaan aineistoon.

Tulosten perusteella jokainen 5 pisteen lisäys painoindeksissä suurensi miesten sairastumisriskiä 65 prosenttia ja naisten 36 prosenttia. Jokainen 10 senttimetrin lisäys vyötärön ympäryksessä liittyi puolestaan 47 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin miehillä ja 37 prosenttia suurempaan naisilla.

Vaikka riskit olivat suurempia miehillä kumpaakin lihavuuden määritystapaa käytettäessä, vyötärölihavuus oli analyysin perusteella parempi keino ennustaa miesten eteisvärinäriskiä. Naisilla parempaan tulokseen päästiin painoindeksillä.

Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, lääkärien kannattaisi mahdollisuuksien mukaan suosia vyötärön ympäryksen mittaamista miehillä ja painoindeksiä naisilla, kun he haluavat arvioida potilaiden eteisvärinäriskiä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Alle 40-vuotiaista siihen sairastuu vuosittain noin yksi tuhannesta. Eteisvärinä suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of the American Heart Association 2021;10:e019025)

https://doi.org/10.1161/JAHA.120.019025